VNS100: Ensimmäinen Sanomia Vehkajärveltä ilmestyy syksyllä 1918

Alkusysäys Vehkajärven Nuorisoseuran omalle lehdelle annettiin virallisesti seuran kokouksessa 8.9.1918 Lepoonissa, jossa valittiin sanomalehdelle toimituskunta. Päätoimittajaksi valittiin Eino Viitasaari ja toimittajiksi Laura Mattila, Linda Mattila, Martti Rantanen ja Kaisu Nieminen.

Ensimmäinen lehti onkin päivätty heti samalle päivälle nimellä Sanomia Vehkajärveltä. Vasta lehden toinen numero sai nimen Pilke, jolla myös lehdet kaikki muut numerot ilmestyivät aina vuoteen 1961 asti.

Lehti alkaa juhlallisesti:

Nuorisoseura, aate, jonka kautta koitamme tätä pyrintöä toteuttaa, on viime aikoina hyvin paljon voimistunut ja levinnyt. Ja minä luulen, että se on myös sisäisesti varttunut ja kypsynyt; sen harrastajille on käynyt yhä selvemmäksi, mihin heidän on pyrittävä ja mitä keinoja heidän on pidettävä ja käytettävä, että työ tuottaisi heille hyötyä entistä enempi.

Viime vuosina on se myöskin saanut suurta kiinnostusta, joskin se onkin tämän kautta päässyt leviämään. Mitkä ovat ne voimat, jotka saavat aikaan tämän suuren valistuksen aatteen laajennuksen?

Ainoa voima, joka jaksoi murtaa tien näin suurelle uudistukselle yhteiskunnan vähäväkisten jäsenten hyväksi, oli lämmin ja innokas uhrautuvainen ihmisrakkaus – rakkaus meihinkin halveksittuihin vehkajärveläisiin. Meihin, jotka olemme vailla kaikkea sivistystä ja valistusta.

Koko nuorisoseuraliike on yhtenä haarana siitä (mahtavasta) kansansivistystyöstä, joka on aikamme kunnia. Nuorisoseurat tahtovat olla myötävaikuttavana voimana siinä työssä, jota tehdään ylt’ympäri koko sivistyneen maailman.

Varmaan, toivoimme, mukaan on nouseva yhä valoisampi, onnekkaampi tulevaisuus lapsillemme – noille tuleville, joiten puolesta mekin, kuin edelläeläneetkin, mielellämme ja ilolla teemme työtä. Sillä tavalla voimme heille jättää parasta, mitä olemme aikaan saaneet.

Intoa ja innostusta vaan tarvitaan. Jos tätä meillä riittää, niin silloin voimme olla taattuja seuramme vaurastumisesta ja voimistumisesta. Eläköön meidän maamme nuorisoseurat! Eläköön Vehkajärven Nuorisoseura!

Ensimmäisten lehtien rakenne noudatti selkeää kaavaa: Ensin oli yllä kuvatun kaltainen, vähän virallisempi teksti, jossa todennäköisesti joku nuorisoseuran aktiiveista herätteli nuorisoseura-aatetta ja puhui sivistyksen ja kansanvalistuksen puolesta. Lehden loppuosassa oli enemmän vapaamuotoisia kirjoituksia, faktaa ja fiktiota eri kirjoittajilta. Teksteistä käy ilmi, että juttujen kirjoittaminen lehteen oli kaikkien seuran jäsenten velvollisuus, elleipä jopa pakko. Tämän vuoksi juttujen taso myös vaihtelee kovasti.

Useimmissa Pilke-lehdissä on myös runoja, ja usein ne on kirjoittanut nimimerkki Sinikaunokki. Tässä yksi ensimmäisessä lehdessä julkaistuista Sinikaunokin runoista:

Kysytte, miksi elokaunokki
kasvoi peltoviljahan,
Peltomies, vaik’ ei ois tahtonut?
Taivaan sinellään se muistuttaa,
ett’ on maan päällä muutakin.
Taivahista, pyhää, ihanaa –
paljon muutakin kuin
leipää vaan.

Muita ensimmäisen lehden aiheita olivat mm. muistokirjoitus Aatto Viljamaalle, kertomuksia kansalaissodasta, kommetti miesten muodista, kuvaus Mansikkajuhlilta sekä mm. Vehkajärven murteella kirjoitettu kirje. Näihin palataan myöhemmin muissa VNS100-sarjan jaksoissa.

Lopuksi vielä muutama lehdessä ollut pikku-uutinen:

Ilmoituksia: V.järven Nuorisoseura toimii hauskan iltaman t.k. ajalla. Lähemmin ilmoitetaan ensinumerossa. Huvitoimikunta.

Kadonnut: Reikä on hukkunut pieksusta 7 p.vän illalla. Rehellistä löytäjää pyydetään ilmoittamaan sitä, Samuli Ylätalolle.

Pois juossut: Kalja on juossut tynnyristä karkuun 6:dettä päivää vasten yöllä. Tuntomerkit ovat: harmaa ja pelkuri ettei sitä taida paljain käsin saada kiinni. Hyväntahtoista kiini ottajaa pyyd. tuomaan sitä palkkiota vastaan t.l. toimitukselle, nim. ”Tippa”.

Löydetty: Haapakankaan mäeltä Pöksynnappi. Varmat tuntomerkit ilmoitettuaan saa sen periä, Osakeyhtiö Mattiselta.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 138 muutakin!