Visku voittaja tutki valoa

Visku (visuaalinen kuva) on Vehkajärven Nuorisoseuran digipiirin ja Vehkajärven kylätaidetoimikunnan yhdessä järjestämä valokuvauskilpailu.

Visku 2014 voittaja löytyi kuvakertomus sarjasta. Viskun voitti Outi Pettersson. Kuvasarjassaan hän tutki valon merkitystä visuaalisessa kokemuksessa.  Tuomariston mukaan kuvasarjan kuvat olisivat toimineet hyvin myös yksittäisinä kuvina.

Kuvakertomus valoaMielenkiintoista voittajavalinnassa oli valinnan osuminen kuvasarjaan. Se oli kilpailusarjana mukana ensimmäistä kertaa. Ehkä kuvasarjat ovatkin jatkossa Se digikuvaajien juttu, jossa kuvaamalla voi perehtyä syvällisemmin valittuun aiheeseen tai havaittuun tutkimisen arvoiseen ilmiöön.

Kuvasarja Valoa3

Voittajakuvissa valo loi sekeästi oman tunnelmansa kuvattuihin kohteisiin. Valo toi kohteet selkeästi kuvaajan tietoisuuteen . Valo toi esiin visuaalisen viestin.

 

 

Sarjan Ihmisen suhde luontoon voitti Martti Murtosen luontokuva, jossa korostuu ihmisen pienuus suhteessa ympäröivään luontoon. Valon avulla on kuvan viestiin on saatu vahva vihreä värikirjo kuvastamaan kasvun eri vaiheita.

Ihmisen suhde luontoonIhmisen suhde luontoon on kuvausaiheena aina mielenkiintoinen. Niissä kuvastuvat ihmisten muuttunut suhde luontoon. Kilpailukuvissa etsittiin luontoa niin erämaista, kaatopaikoilta, puutarhoista, kaupunkipuistoista kuin kansallispuistoistakin. Luontoa löytyi myös ikkunalaudoilta. Oleellista on, että yhteys luontoon oni urbaaniyhteiskunnissakin aina lähellä.

 

 

Sarjan ihmisen suhde työhön voitti Hannu Mattila kuvalla, jossa värimaailmana toimi rakennetun ympäristön harmonia yhdistettynä luonnon vehreyteen.

Ihmisen suhde työhönOtoksessa kuvataan työtä, joka toistuu sukupolvelta toiselle. Kuitenkaan tekijää ei kuvassa näy. Kuva viestii ajattomuutta ja tervettä suhdetta työhön. Työn tauotus on mukana kuvassa houkuttavana tikkapelinä. Kuva henkii suorastaan savolaista kiireettömyyttä. Toisaalta rakennuksen alinen on jo täytetty tulevaa talvea varten, joten kuva lienee sittenkin Hämeestä, jossa aika vain on hetkeksi pysähtynyt.

 

Viskun Tuomareina toimivat vuonna 2014 kuvataiteilija Kukka Pitkänen ja tutkija Heli Virola. Kuvien arvionti tehtiin yhdessä yleisön kanssa kuvasta, joka oli heijastettu screenille. Kaikilla oli oikeus mielipiteeseen kuvia arvioitaessa. Tuomaristo teki kuitenkin itsenäisesti päätöksensä.

Visku kisan tarkoitus on kehittää digikuvaajien visuaalista näkemystä ja kykyä hahmottaa ympäristöään visuaalisesti.

 

 

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 144 muutakin!