Rakkaudesta leipään ja marttoihin

Lokakuun viimeisen päivän iltana yksitoista Vehkajärven marttaa kokoontui entiselle koululle voileipäkurssille. Neuvoja Tuula Kylä-Laaso marttapiiristä ohjasi toimintaa.

Aluksi Tuula kertoi melko uusista ravitsemussuosituksista ja terveellisen ruokavalion suuntaviivoista. Osallistujat saivat vihkosen, jossa lukijaa neuvottiin kuvin ja sanoin. Isoa ruokaremonttia ei kannata tehdä, vaan vaihtaa valintoja vähän kerrallaan. Martat oppivat, että näin uudet valinnat on helppo ottaa osaksi jokapäiväisiä valintoja.IMG_6074IMG_6076

Voileipäkurssilla valmistettiin kuusi erilaista tuotetta, joista neljä oli suolaista ja kaksi makeaa. Kyse ei ollut esimerkiksi vain silli-munavoileipien tekemisestä, vaan leivän käyttämisestä uudella tavalla. Tuula haastoi kurssilaiset näkemään leivän uusin silmin.

Leipä luo yhteenkuuluvuutta ja solmii aterian yhteen herkullisella tavalla. Leipäaterian kokkaa muitta mutkitta vaikka yhdessä perheen kanssa. Leipä sykkii puhtia päivään!

Marttojen täydet vatsat ainakin sykkivät ähkyä yöhön. Kuusi ”voileipää” ja muutama kuppi teetä oli melkoinen iltapala. Hyvässä seurassa, pitkän pöydän äärellä, hitaasti nauttien uusista makuelämyksistä elämä ja harrastus tuntuivat juuri niin hyviltä kuin niiden toivoo tuntuvan.

Iloitse päivän onnistumisista ja anna leivän saattaa sinut hyvään uneen.

Vehkajärven marttayhdistys on järjestänyt useana syksynä ruokakurssin entisellä koululla. Keittiön varustelu rajoittaa kokkailua. Ohjaaja Tuula tuntee koulun alkeelliset olosuhteet ja sopeuttaa tekemiset niiden mukaisiksi. Tämän syksyn kurssi saattoi olla viimeinen koululla järjestetty. Entinen koulu on myynnissä, sillä kunnan talous on kuralla.

Täysjyväleipä tekee hyvää suoliston terveydelle parantamalla vatsan toimintaa.