Vaikea kynsymys

Vesarissa testattiin lukijoiden kansanperinteen tietomäärää kynsymyksellä,

puolamaki2jossa etsittiin oheistetun esineen käyttötarkoitusta. Vihjeeksi annettiin esineen punainen väri ja neljä tukevaa jalkaa.

Vastauksia saatiin sekä kirjallisina tarinoina toimitukseen että suullisina arvuutteluina ja varmoina tietoina. Kiitokset niistä.

 

joulupuuValitettavasti kukaan ei osunut tiedoissaan oikeaan. Vihjeenä ollut punainen väri viittasi tietenkin jouluun. Tukevat neljä jalkaa ei viitannut joulupukin neliraaja etenemiseen vaan joulukuuseen. Kun kuusen jalkaosa on tukevasti kuvatun penkkimäisen esineen keskireiässä ja reiän alla on kosteuttava vesiastia, on kyse tietenkin joulukuusen jalasta.

joulukynsymysKuvattu nelijalkainen jakkaramainen esine on palvellut Puolamäen tilan joulukuusenjalkana yli miesmuistin. Valitettavasti toimituksen ei onnistunut pääsemään kuvaamaan jalkaa omimmassa tehtävässään tänä jouluna. Puolamäen mukaan talon perinteisiin kuuluu istuttaa joulupuu aina samaan jakkaraan. Palveleeko jakkara pirtissä sesongin ulkopuolisena aikana jotakin muuta tehtävää, sitä emme saaneet selville.

Vanha PuolaP1010638Tiedonhaluisten kannattaakin tutustua ensi kesänä Vanha-Puolamäen kotimuseoon Kuhmoisissa. Tarjolla on kokemus lähihistoriaa ja aistimus  isänmaallisen kodinperinnön voimasta, jolla suomalaiset puolustivat kotimaataan. Puolamäen talo kuuluu niihin harvoihin suomalaiskoteihin, joiden pojalle on myönnetty Mannerheimin risti neuvokkaasta ja urhoollisesta toiminnasta kotimaata puolustaessaan. Ylikersantti Puolamäen tarina on esillä myös Kuhmoisten kirjaston näyttelytilojen yhteydessä.

Älkää kuitenkaan eksykö Kuhmoisissa Tarinataloon, se ei ole kirjasto, vaan hautaustoimisto. Kuhmoisissa tarinat syntyvät ja kuolevat. Onneksi löytyy ihmisiä, jotka haluavat tallentaa tarinoita.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 138 muutakin!