Taito hyppysissä

Vehkajärven digipiiri pyrkii jatkossa hahmottamaan paikallisten yrittäjien toimintaympäristöä. Ensimmäiseksi kohteeksi valokoitui Helmipuu, joka tarjoaa käsityönä puusta valmistettuja taidokkaita kalustekokonaisuuksia.

Yrittäjä, Kalle Helmisen, viesti oli selkeä: Taito perustuu kykyyn pitää asiat omissa hyppysissä. Toisin sanoen varjele sormiasi. Keskity työssäsi työprosessiin ja turvaa sormesi. Yksinyrittäjällä on vain omat sormensa, joiden toimintaan voi luottaa.

Konetyöstössä on tiedettävä, missä sormet ovat.

Käsityöläisen kädet ovat siellä, missä sormia tarvitaan. Sorminivelet ovat korvaamattomia. Sormista välittyy tekijälle tunne ja tuntu asioiden ja esineiden tilasta. Sormiin luottava saa työn sujumaan kerralla valmiiksi.

Sormilla on oma asentotuntuma, joka ohjaa työn etenemistä.

Työn organisoimisen edellytys on tietää, missä työkalut ovat. Ne pitää olla helposti saatavilla.

Työkaluilla on oma vakio paikkansa.

Työvaiheisiin liittyy aina luovia taukoja ja odotusaikoja. On tärkeätä, että koneiden asetukset eivät taukojen aikana muutu. On maltettava keskittyä prosessin etenemiseen, ja estettävä poukkoilu eri prosessien välillä. Se rikkoo työsysteemin.

Luovilla henkilöillä on taipumus luoda omaan työympäristöön sovelluksia maailman klassikoista. Niistä kopioidaan oivallukset, jotka tukevat omaa työskentelyä.

Tämä ei ole Alvarin vaan Kallen kolmijalkainen jakkara.

Puusepän pitää rakastaa puuta. Rakkaus näkyy yksityiskohdissa, joita on luettavissa puiden pinnoilta. Luonto elää aina tasapainossa ja ryhmittelee eri elämänvaiheet harmonisesti yhteen kokonaisuuteen. Sitä kutsutaan kauneudeksi.

Puussa elämän jäljet johtavat kauneuden oivaltamiseen.

Luovan henkilön aivoissa riittää ärsykkeitä. Niiden merkityksen oivaltaminen perustuu johtavan ajatuksen läsnäoloon. Ärsykkeiden tukiessa johtavaa ajatusta syntyy idea. Ideoiden syntymekanismi oli Helmipuussa kuvattu maalaamossa. Niin. Mitenkäs sen muuten voi ilmaista kuin kuvainnollisesti maalaamalla.

Vehkajärven digipiiri kiittää Kalle Helmistä mahdollisuudesta tutustua yksinyrittäjän, käsityöläisen maailmaan.

Jos pidät käsiäsi vain omissa taskuissasi silloin sorminivelet jäykistyvät. Näkemällä kokee. Digipiiri haluaa nähdä elämän moninaisuutta. Pidetään hyppysistä hyvää huolta.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 136 muutakin!