Jalmari Rauhamäki ikuistettuna ikiajoiksi lasiin
Pääsin tutustumaan Pohjasta sukujuuriltaan olevaan Katja Rauhamäkeen, kun hän oli pystyttämässä lasitöidensä näyttelyä Kuhmalahden kirjastolla. Kortelahden Mervin kanssa henkäiltiin kilpaa syvään, kun Katja kaivoi näytille aina vain uusia töitään ja näytti teoksistaan tekemää valokuvakansiota. Miten ihmeessä jollain on taito tehdä näin upeita töitä? Miten ihmeessä lasista – ja vielä vanhasta ikkunalasista – voi saada tuollaisia aikaan?
Varovasti herkkiä töitä siirrellessä ja paikoilleen ripustellessa Katja pulputtaa tarinaa töistä ja erilaista lasinkäsittelytekniikoista. Ajatuksia töihin syntyy jostain Katjan kokemasta ja näkemästä maailmasta. Hän kertoo, ettei aina pysty sanoin selittämään kaikkia töitä. Joskus on jopa pelottavaakin, kun ideoita pulppuaa päästä. Katjalle on tärkeää, että pystyy käyttämään kierrätettävää materiaalia. Vanhat käytöstä poistetut ikkunat ovat yleensä kaatopaikkakamaa, mutta Katja on saanut töidensä kautta pelastettua ikiaikaista lasia uuteen elämään. Katjalla on varastossa 40- ja 50-lukuisia vanhoja ikkunoita. Iso työ on purkaa lasit karmeistaan, joihin ne ovat vuosien saatossa lujasti kittaantuneet.
Näyttelyyn Rauhamäki on kerännyt vuosien varrella syntyneitä teoksiaan. On opiskeluaikaista työtä, jossa käytetty perinteisiä lasinkäsittelytekniikoita. On töitä, joissa on käytetty uutta Amerikasta peräisin olevaa kuvansiirtotekniikkaa. Yhdessä taulussa Katjan isoisä Jalmari Rauhamäki kävelee kotitalonsa pihassa. Aika upea ajatus, että itselle tärkeä kuva olisi ikuisesti tallessa lasissa, josta se ei haalistu eikä häviä. Lapsenlapset lasiseen puuhun mummolan ikkunaan roikkumaan tai äidin kaulaan lasikoru omien kultien kuvilla.. Rähmäkäpälien pitää vain varoa olemaan rikkomatta lasiteosta..
Eipä sitä ole tullut ajatelleeksi, kuinka teknistä taiteilijankin työ voi olla. Miten erilaisilla väreillä tai ruokasoodalla saa aikaan hienoja efektejä lasiin? Miten eri aikakausien lasit käyttäytyvät sulatuksessa? Mitä maaliruiskulla tai hiekkapuhaltamalla saa aikaan? Mistä sitä tietää, millainen taideteos mihinkäkin lasiin kätkeytyy?
Katjalta voi tilata erilaisia lasitöitä käyttöesineistä koruihin ja sisustuselementteihin. Tuntuu siltä, että vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea voi toteuttaa. Käy kurkkaamassa hänen nettisivujaan www.ikiaikalasi.com, niin saat vähän vihiä. Mikäli kiinnostusta löytyy, niin kerää porukka ja tilatkaa Katjalta lasityökurssi. Auton nokka kohti Laukaata ja muutamassa tunnissa pääsee lasitöiden saloihin. Käy tykypäivään tai virkistysretkeksi.
Katja Rauhamäen näyttely on Kuhmalahden kirjastolla nähtävissä 13.11.15 asti kirjaston aukioloaikoina. Menkäähän ihastelemaan ja katsomaan, missä se Rauhamäen Jalmari luuraa!