Yhteistyötä yli rajojen, digipiirit ristiretkellä

Valokuvaaminen mielletään usein puhtaaksi yksinsuorittamiseksi. Niinhän sen ei tarvitse olla. Vehkajärven Nuorisoseuran digipiiri ja Tampereen NMKY:ssä toimiva Y-digihuomasivat, että yhteistoimin on saavutettavissa enemmän. Vehkajärven digipiiri on profiloitunut paikallisuuden kuvaamiseen. NMKY liikkeessä kansainvälisyys on vahvasti esillä toiminnassa. Yhteisöjen digikuvaajien hakeutuessa yhteistoimintaan, oli tuloksena yhteinen ristiretki etsimään Saksalaisen maaseudun henkeä digikuvauksen avulla. kohteeksi valittiin Rhon-Thyringer Wald alue, jolloin oli mahdollista kuvaten aistiajaetun Saksan yhdistymisen merkitystä eli rajojen kaatumista. Eteneminen suoritettiin “kamera edellä periaatteella”.

Kamera edellä periaatteeseen kuuluivat niukka etukäteisvalmistelu ja oman ylöspitotason vaatimattomuus, selkäreppuperiaate. Vain vuokra-auto lentokentällä ja ensimmäinen majoitus Kreutzbergin luostarissa olivat etukäteen varatut.

Kreutzbergin luostarin ympäristö viestii arvoja
Kreutzbergin luostarin ympäristö viestii arvoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retkellä löytyikin heti saksalaisuuden vahvuudet: viimeiseen asti hiottu ylellisyys ja sen vastapainona koruton vaatimattomuus.Gulash Supe Fuldan Orangeriessa oli kuin ruokailu Vatikaanissa Michel Angelon kattofreskojen alla. Kreutzbergin luostaripanimon olut höystettynä sian potkalla johtivat molemmat taivaallisiin sisäisiin kokemksiin. Sisäisiä kokemuksia lisäsivät luostarin säännöt, jotka edellyttivät absoluuttista hiljaisuutta kello 22.00 jälkeen. Komen hengen majoitustilojen erö oli yhteistila käytävällä. Opimme ymmärtämään, miksi luostareissa hiiviskellään yöaikaan.

Korjattu kylän raitti itä osassa
Korjattu kylän raitti itä osassa

Kuvatessa Saksojen vanhan rautaesiripun molemmin puolin, oli erittäin vaikea havaita alueiden visuaalisia erottavia tekijöitä. Kahdenkymmenen vuoden korjausrakentamisella alueiden ilme oli palautunut tyypillisiksi yleissaksalaisiksi, hyvin hoidetuiksi ympäristöiksi. Itäpuoli saattoi kuitenkin tarjota enemmän eksoottisia kohteita, koska paikalleen pysähtynyt aoka oli säästänyt rakennuksia,  jotka lännessä olisivat tulleet puretuiksi uuden tieltä. Vanhoihin puitteisiin avautuikin nyt mahdollisuus rakentaa uudenlaista elämää. Seinät ovat kuitenkin aina vain seiniä. Ihmiset elävät.

Kaikkea ei 20 vuodessakaan ehdi korjata
Kaikkea ei 20 vuodessakaan ehdi korjata

Kunniotus maaseudun saksalaisuutta kohtaan kohoaa huimasti,kun kohtaa vain ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Saat aina oivaltavia neuvoja makakohteiden valintaan.Saat torilla tarkat ohjeet parsa-aterian valmistamiseen ja nauttimiseen. Saat selvityksen värikylläisten leivonnaisten salaisuuksiin. Saat nähdä makkaraharrastajan työpajan ja maistiaiset tuoreesta makkaravalikoimasta. Saat aistia oluen Reinheits Gebot tarkastuksen tiukkuuden sekä todistaa todenperäiseksi vahvan kulttuurin elinvoiman.Cola oli aina kalliimpaa kuin olut.

Värikkäiden leivosten salaisuus onkin jo alkutuottajaln osaamista.
Värikkäiden leivosten salaisuus onkin jo alkutuottajaln osaamista.

Matkalla tallennettiin yhteensä yli 2000 digikuvaa. Niistä tullaan puristamaan syksyn aikana noin sadan kuvan kertomu ssaksalaisesta “kohtaamisen ristiretkestä”.

Maaseudun harrastukset lähtevät oman ympäristön arvostamisesta.
Maaseudun harrastukset lähtevät oman ympäristön arvostamisesta.

Touhulassakin maistellaan makkaraa ja aistitaan big screeniltä kansainvälisiä kohtaamisia digipiirien yhteistyön konkretiana syksyn aikana. Vehkajärkiset eivät siis olekkaan maailmassa yksin. Muuallakin on hyvää elämää.

Vehkäjärkiset ilahtuivat aidoista luomumakkaroista.
Vehkäjärkiset ilahtuivat aidoista luomumakkaroista.

Maailman avartaminen kamera edellä vie kuvaajan tilanteisiin, jotka muutoin jäävät huomiotta. Maailma aukeaakin kaikille aisteille.Todellisuutta ei voi aina kuvata, sitä  pitää maistella. Kreutzbergin luostarin motto: “Glauben und Geniessen”, “usko ja nauti” on ajaton oivallus, Digikuvaajien ristiretkellä kamerakonsultti koki sen muodossa:usko itseesi ja nauti elämästä”.

Kylätaiteilijoiden mielestä hyvin maalattuja taloja.
Kylätaiteilijoiden mielestä hyvin maalattuja taloja.

Retkellä vehkajärkiset kylätaiteilijat löysivät kookkaita taideteoksia. Hyvin maalattuja.

Digikuvaajien okulaarit tuli pestä määrävälein tarkkojen ja selvien otosten takaamiseksi.
Digikuvaajien okulaarit tuli pestä määrävälein tarkkojen ja selvien otosten takaamiseksi.

Digipirit jatkavat yhteistyötä ilman rajoja. Onneksemme digitaalinen  muistikapasiteettikin  kasvaa melkein ilman rajoja. Ne tuovat rajatonta riemua tallennettavaksi kokemusmaailmastamme. Joo ja jawohl.

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 136 muutakin!