Yhteistyötä yli rajojen, digipiirit ristiretkellä
Valokuvaaminen mielletään usein puhtaaksi yksinsuorittamiseksi. Niinhän sen ei tarvitse olla. Vehkajärven Nuorisoseuran digipiiri ja Tampereen NMKY:ssä toimiva Y-digihuomasivat, että yhteistoimin on saavutettavissa enemmän. Vehkajärven digipiiri on profiloitunut paikallisuuden kuvaamiseen. NMKY liikkeessä kansainvälisyys on vahvasti esillä toiminnassa. Yhteisöjen digikuvaajien hakeutuessa yhteistoimintaan, oli tuloksena yhteinen ristiretki etsimään Saksalaisen maaseudun henkeä digikuvauksen avulla. kohteeksi valittiin Rhon-Thyringer Wald alue, jolloin oli mahdollista kuvaten aistiajaetun Saksan yhdistymisen merkitystä eli rajojen kaatumista. Eteneminen suoritettiin “kamera edellä periaatteella”.
Kamera edellä periaatteeseen kuuluivat niukka etukäteisvalmistelu ja oman ylöspitotason vaatimattomuus, selkäreppuperiaate. Vain vuokra-auto lentokentällä ja ensimmäinen majoitus Kreutzbergin luostarissa olivat etukäteen varatut.

Retkellä löytyikin heti saksalaisuuden vahvuudet: viimeiseen asti hiottu ylellisyys ja sen vastapainona koruton vaatimattomuus.Gulash Supe Fuldan Orangeriessa oli kuin ruokailu Vatikaanissa Michel Angelon kattofreskojen alla. Kreutzbergin luostaripanimon olut höystettynä sian potkalla johtivat molemmat taivaallisiin sisäisiin kokemksiin. Sisäisiä kokemuksia lisäsivät luostarin säännöt, jotka edellyttivät absoluuttista hiljaisuutta kello 22.00 jälkeen. Komen hengen majoitustilojen erö oli yhteistila käytävällä. Opimme ymmärtämään, miksi luostareissa hiiviskellään yöaikaan.

Kuvatessa Saksojen vanhan rautaesiripun molemmin puolin, oli erittäin vaikea havaita alueiden visuaalisia erottavia tekijöitä. Kahdenkymmenen vuoden korjausrakentamisella alueiden ilme oli palautunut tyypillisiksi yleissaksalaisiksi, hyvin hoidetuiksi ympäristöiksi. Itäpuoli saattoi kuitenkin tarjota enemmän eksoottisia kohteita, koska paikalleen pysähtynyt aoka oli säästänyt rakennuksia, jotka lännessä olisivat tulleet puretuiksi uuden tieltä. Vanhoihin puitteisiin avautuikin nyt mahdollisuus rakentaa uudenlaista elämää. Seinät ovat kuitenkin aina vain seiniä. Ihmiset elävät.

Kunniotus maaseudun saksalaisuutta kohtaan kohoaa huimasti,kun kohtaa vain ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Saat aina oivaltavia neuvoja makakohteiden valintaan.Saat torilla tarkat ohjeet parsa-aterian valmistamiseen ja nauttimiseen. Saat selvityksen värikylläisten leivonnaisten salaisuuksiin. Saat nähdä makkaraharrastajan työpajan ja maistiaiset tuoreesta makkaravalikoimasta. Saat aistia oluen Reinheits Gebot tarkastuksen tiukkuuden sekä todistaa todenperäiseksi vahvan kulttuurin elinvoiman.Cola oli aina kalliimpaa kuin olut.

Matkalla tallennettiin yhteensä yli 2000 digikuvaa. Niistä tullaan puristamaan syksyn aikana noin sadan kuvan kertomu ssaksalaisesta “kohtaamisen ristiretkestä”.

Touhulassakin maistellaan makkaraa ja aistitaan big screeniltä kansainvälisiä kohtaamisia digipiirien yhteistyön konkretiana syksyn aikana. Vehkajärkiset eivät siis olekkaan maailmassa yksin. Muuallakin on hyvää elämää.

Maailman avartaminen kamera edellä vie kuvaajan tilanteisiin, jotka muutoin jäävät huomiotta. Maailma aukeaakin kaikille aisteille.Todellisuutta ei voi aina kuvata, sitä pitää maistella. Kreutzbergin luostarin motto: “Glauben und Geniessen”, “usko ja nauti” on ajaton oivallus, Digikuvaajien ristiretkellä kamerakonsultti koki sen muodossa:usko itseesi ja nauti elämästä”.

Retkellä vehkajärkiset kylätaiteilijat löysivät kookkaita taideteoksia. Hyvin maalattuja.

Digipirit jatkavat yhteistyötä ilman rajoja. Onneksemme digitaalinen muistikapasiteettikin kasvaa melkein ilman rajoja. Ne tuovat rajatonta riemua tallennettavaksi kokemusmaailmastamme. Joo ja jawohl.