V-äläys pohtii suhdetta kirkkoon

Vehkajärven Digipiiri dokumentoi Kuhmalahden kirkkoa sen arkisessa asussa hiljaisena talvipäivänä. Kuvakarkelossaan digipiiri on valinnut kuvan “Ovet auki kaikille” kuvausretken V-äläykseksi. Valinnan perusteena oli kuvan sisältämä monitulkintainen symboliikka. Kuvaa voidaan pitää kirkon sanomaa tukevana tai vahvana kritiikkinä kirkon toimintaan. Katsoja päättää, mitä hän kuvassa näkee.

Kun kirkon ovet ovat avoinna kaikille, mitä se viestii?

Kirkko on yrittänyt vastata ajan haasteisiin ilmoittamalla, että ovet ovat avoinna kaikille. Ihmiset hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Kynnys kirkoon tulemiselle on matala. Armon sanomaa jaetaan ja rohkaistaan tulemaan peremmälle.

Toisaalta ovet ovat auenneet sepposen selälleen molempiin suuntiin. Mitä on jäänyt jäljelle kirkon sisään. Onko oivallettu läpi vuosisatojen kantanutta ydinsanomaa yhteisön kehittämisestä ja elämän arvojen opettamisesta. Hävetäänkö omia arvoja kun yhteiskunta ottaa aina enemmän vastuuta hyvinvoinnista. Saarnatuoliin ei enää kehdata nousta. Show must go on, on kirkkotilojen johtava ajatus.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kirkkojen alttaritauluihin on tallennettu kunkin ajan näkemys ajan henkisestä ilmapiiristä. Kuinka lähelle alttaritaulun sanomaa kukin kirkossa pääsee on vanhahko näkemys. Ovet ovat avatut kokemuksellisuuteen, jota henkisyydeksi nimitetään.

Arkista kuvaa saadaan tulkita vapaasti. Kuvia ei ole tarve tilkitä.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 136 muutakin!