Positiivista asiaa negatiiveistä

img009img011img014img007Tätini Anni Kauppinen oli innokas valokuvaaja. Anni syntyi Vehkajärvellä 1927 ja kuoli Porvoossa 1999. Anni oli ammatiltaan tarkkailukarjakko. Tarkkailukarjakot tekivät työtä maidontuotannon kehittämisen parissa. Tarkkailukarjakoilla oli piiri, jonka maitotiloilla he kävivät mittaamassa maitomääriä ja rasvapitoisuuksia, joiden perusteella laativat ruokintasuunnitelmia. Kierroksensa aikana he kulkivat talosta taloon tekemässä työtään.  Työ oli hyvin liikkuvaa, joten sitä tekivät alkuaikoina pääosin naimattomat naiset. Monet tarkkailukarjakot jäivät kesken kierroksen taloihin emänniksi. (silloin ei tv:ssä ollut Maajussille morsian-ohjelmaa).

Anni ei jäänyt, vaan teki työtä Uudellamaalla eläkkeelle asti. Anni ehti ystävystyä monen isäntäperheen kanssa, ja näiden talojen perhejuhlien valokuvista on kerääntynyt monta albumia kuvia.

Oma kiinnostukseni on keskittynyt Annin mustavalkoisiin valokuviin, jotka on otettu laatikkokameralla negatiivikoolla 6 x 9cm. Kuvat on otettu 1950 – 1960-luvuilla. Negatiiveja Anni  säilytti laatikossa valolta suojassa, joten säilyvyys on hyvä. Negatiivikoko on varsin suuri, joten tarkkuuskin on hyvä. Negatiivien suuren koon vuoksi piti hankkia hieman kalliimpi filmiskanneri, jotta luku onnistuisi.

Anni otti kuvia mm. Vehkajärveltä, josta esimerkkinä tuo alin kuva. Kysymys lukijoille: Minkä kaupan rappusilta kuva on otettu, ja kuka on kuvassa oleva myyjä?

Anni harrasti myös matkustusta valokuvauksen lisäksi. Nuo kolme muuta kuvaa on negatiivitaskusta, jossa luki: “Kuvia pohjoismaisesta retkestä”. Jos lukijat tunnistavat nuo paikat, niin laittakaapa tietoa kommenttikenttään. Yksi kuva on ilmeisesti laivalta, jossa oli näköjään lystiä jo siihen aikaan. Laivakuvassa Anni on oikealla, terassikuvassa vasemmalla. Siihen aikaan osattiin pukeutuakin, ei millään legginsseillä lähdetty matkaan..

Kuvat on skannattu harmaasävykuvina. Tarkkuudeksi on säädetty 600dpi (600 pistettä tuumalle), harmaasävyt 16-bittisinä eli 65536 eri sävyä. Tällaiset kuvat vievät tilaa noin 250kB, eli aika vähän.

Negatiiveja on noin 100 – 200. Kun saamme ne skannattua, laitan mielestäni mielenkiintoisimmat Vehkajärvi-sivustolle näytille.

Löytyneet negatiivit ovat aina ilon aihe. Jos lukijoilla on sellaisia, kannattaa niitä mielestäni huolellisesti säilyttää. Paperikuvat ovat usein hukassa, eikä niitä ennen kaikista negatiiveista tehtykään. Ja lisäksi ne ovat usein huonolaatuisia. Hyvistä negatiiveista saa nykytekniikalla skannattua mainioita kuvia.

-Pekka-

 

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 136 muutakin!