Pilke

WP_20150405_006
Ensimmäinen “Pilke”

Vehkajärven Nuorisoseura ry. täyttää 100 vuotta vuonna 2017. Asian juhlistamiseksi nuorisoseura on päättänyt tehdä historiikin, joka sitten julkaistaan juhlavuonna.

Muisteluiden, kuvien yms. kerääminen aloitetaan lähiaikoina. Materiaalia tulee riittämään useampaankin kirjaan, tiedän sen jo nyt.

Nimittäin heti toiminnan alusta alkaen aloitettiin kirjoittamaan vihkoja, joiden nimeksi annettiin “Pilke”. Seuraavassa kuva ensimmäisen julkaisun ensimmäiseltä sivulta.

Nimeä “Pilke” ei vielä ollut annettu, julkaisun otsikkona oli “Sanomia Vehkajärveltä”. Aika liki liippaa “Vehkajärven Sanomat”.

Tämä kirja on aarre historiantutkijoille. Se ei ole tylsää järjestöjorinaa, vaan eläviä tarinoita Vehkajärven ja lähialueen tapahtumista monen eri kirjoittajan tekemänä. Ja tekstiä riittää, vuoden 1918 ja 1930 välisen ajan “Pilkkeet” on nidottu artikkelikuvassa näkyväksi kirjaksi joka on noin kaksi tuumaa paksu, sivuja monta sataa.  Laitetaan heti näyte:

“Kirje vehkajärven murteella.  Kun nuorisoseura on päättäny ruveta julkaseen ommaa sanomalehtee, ja siihen tarttee kuulemma kaikkie seuran jäsenijen kirjottaa… Taikka sitte maksaa sakkoo, niin aattelin minäkin, että herranähköön mistäs minä ne sakkorahat siappaa. Täytyy sitä jottain koittaa kirjottaa vaikka em minä mittää ossaa asijaa. Kyllä tää kovasti mukavaa olis, ku Vehkajärven nuarisoseura aina etteenpäin yrittäs ja menis, ja onhan sitä aina pärjätty vaikka vastuksijakin on ollu. Paljohan sitä on kuultu ja nähty tän vuaten kestäjessä, kun nuorisoseurakin on ollu. Monta kovvaa on kojettu. Paljohan se sotakin meitiltä vaati, jos jottain. Nythän ne solan jäljet taas jo ruppee vähä peittyy. Näkkee noita ihmisiäkin niinkun ennenki. Mansikkajuhlillehhan sitä väkkee oli tullu, pitkin  maaherran läänijä—Jaa, mikäs tän lehlen nimeks pannaan? Saakos siitä tehlä ehlotuksia? Minä tykkäisin kovasti, jos sinne takasivulle tehtäs semmonen kysymys ja vastavus osasto. Etta saatas siinä kirjottaa miälipiteitä vaikeimmista kysymyksistä. Jos sitte vielä, saakos siihen laittaa noita kirjeenvaihto-ilmoituksia? Jos nään tän pränthinen sen sanoman palstalla niin kai minä toistekin kirjotan. Terveisiä ny vaan kaikille poijille ja likoille. “Vanhaltapiijalta”

Nilonnasta johtuen on osa präntistä piilossa, pittää vähä arpoo.. (noppeesti toi murre tulee miäleen ja kiäleen)

Monista vanhoista kuulopuheina liikkuneista tarinoista on kirjassa tarkat selostukset, kuten siitä, minkä rikoksen selviäminen alkoi, kun Perkiön Mikko löysi Yli-Kirjamon jäältä koiran poikki kalvaneen ihmisen käden. Seeäsii-Vehkis on toiminut jo silloin.

Ilmoituksiakin on, esimerkiksi:

“Löydetty Haapakankaan mäeltä pöksynnappi. Varmat tuntomerkit ilmoitettuaan saa sen periä Osakeyhtiö Mattiselta.”

tai:

” 21 vuotta täyttää tänään eräs seuran jäsen, joka ei tahdo nimeään mainittavan”

tai:

“Yksinäinen nuorimies saa edullisen paikan potkukelkan ohjaajana eräällä ikäneitillä. Työaika pyhäiltasin klo 7 – 9. Suositukset palkkavaatimuksineen tämän lehden toimitukselle, nimimerkillä Hilda Rinne”

ja vielä: (tää on ihan paras)

“Hei hei!!

Kaksi vanhanpuoleista nuortamiestä haluaa päästä kirjevaihtoon nuorten vanhainpiikain kanssa. Vastauksia odotamme tämän lehden konttooriin nimimerkeille

“Yrjö Yökulkija”

“Riitjohvi Riijoo”

Lopuksi vielä kuva sivuaukeamasta, on meinaan tiukkaa tekstiä..

WP_20150405_007

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 144 muutakin!