Pankkirosvot (Polkupyörällä Pajulaan 18.7.)

Elokuun 14. päivänä vuonna 1998 Pohjan kylässä ryöstettiin pankki. Ryöstöteossa käytettiin kahta ampuma-asetta, joista toisella ammuttiin. Pankkirosvot pakenivat autolla apureidensa kuljettamina Pajulan kylässä sijaitsevalle kesäasunnolle. Rosvot ja apulaiset saatiin myöhemmin kiinni ja he saivat tuomiot.

14.8. oli perjantai. Olin töissä apteekissa. Pankki sijaitsee tien toisella puolella vastapäätä kauppa/apteekkikiinteistöä. Kello läheni puolta päivää, kun yritin tavoitella puhelimella terveysaseman henkilökuntaa asiakkaan asian tähden. Koska en saanut heihin yhteyttä, juttelin asiakkaan kanssa niitä näitä muiden töiden lomassa. Kylällä liikkui väkeä. Takahuoneessa oli radio auki. Lähetys keskeytettiin, kun tuli tiedotus: Kuhmalahdella on ryöstettu pankin konttori ja ryöstön yhteydessä on käytetty asetta. Ryöstäjät pääsivät pakenemaan, joten ihmisiä kehotettiin varovaisuuteen.

IMG_2966[1]

Olin ihmeissäni. Sanoin kuulemastani asiakkaalle samalla, kun menin rappusille katsomaan tilannetta. Huomasin, että terveysaseman henkilökunta on maassa makaavan ihmisen luona. Muutama seteli leijaili ilmassa. Kohta paikalle tuli ambulanssi. Hetken päästä kylä kuhisi poliisiautoja ja poliiseja. Siitä hetken päästä saapuivat tiedotusvälineet. MTV:n toimittaja otti minultakin haastattelun, mutta ei sitä lähetyksessä koskaan tullut.

Tuntui epätodelliselta. Epätietoisuus vallitsi siitä, mitä oli tapahtunut, kuka oli loukkaantunut ja miten pahasti. Kävin kaupassa kuulostamassa tietoja ja soittelin kotiin, tutuille ja perheenjäsenille. Minulle ja apteekkiin soitettiin. Asiakas kertoi nähneensä kahden miehen juoksevan tien yli kauppa/apteekkikiinteistön taakse.

Poliisi ajoi autolla kyläraittia ja kuulutti, että pysykää sisällä. Virkavalta ei poikennut kysymään havaintoja tai katsomaan, että ovatko asiat reilassa. Tein normaalin työpäivän, tai ainakin liike oli auki kuten pitikin, mutta normaaliksi päivää ei voi muuten sanoa. Asiakas, joka oli jo ennen puolta päivää, noudettiin vasta kello 16 jälkeen. Muita asiakkaita oli iltapäivän kuluessa hyvin vähän.

Olin nähnyt rosvojen kävelevän pankkia kohti, mutta muita tapahtumia en nähnyt. Kun asiaa käsiteltiin käräjäoikeudessa, otin vapaapäivän tarkoituksenani mennä seuraamaan oikeudenkäyntiä. Myöhästyin, sillä luulin käräjäsalin olevan Hatanpäällä.

18.7. Polkupyörällä Pajulaan -retkellä ajamme rosvojen pakoreittiä.

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 144 muutakin!