Asutustilat (Polkupyörällä Pajulaan)

Pajulan kylään perustettiin sotien jälkeen kuusi asutustilaa Egyptinkorven asutusalueelle. Tiloille sijoittui rintamamiehiä perheineen.

Neuvostoliiton valloittamalta alueelta siirtyi 440 000 henkeä Tynkä-Suomeen. Kuhmalahdella muodostettiin asutustiloja siirtolaisille yhteensä 21 vuoden 1959 tilastotietojen mukaan. Kaikkiaan siirtoväelle muodostettiin 36350, rintamamiehille 45331 ja sotainvalideille ja -leskille 8601 tilaa. Suomessa oli 1950 kaikkiaan 353620 maatilaa. Sadat tuhannet suomalaiset raivasivat peltoja ja rakensivat rintamamiestaloja ja tyyppinavettoja. Uutta peltoa raivattiin 149675 hehtaaria.

Rintamamiestilojen lukumäärää Kuhmalahden alueella en tiedä. Pajulassa niitä on joka tapauksessa kuusi. Tiloilla on ollut peltoa alle 10 hehtaaria ja metsää reilu 3o ha. Rintamamiestilat maksettiin pitkäaikaisella lainalla. Tilat raivattiin korpeen. Kaikesta muusta oli puutetta paitsi työstä.

Kaikkiaan 700000 sotilaalla oli oikeus omaan maahan. Yleinen käsitys oli, että kaikille rintamamiehille oli luvattu sotilaiden kannustamiseksi maata. Oikeus maahan rajattiin perheellisiin rintamamiehiin, jotka ymmärsivät anoa maata 1.10.1945 mennessä. Siirtoväelle jaettiin valmista maata, mutta rintamamiehet asutettiin raivaamattomiin korpiin kylmille tiloille.

Syntymäkotini on rintamamiestila. Kuvaavaa on, että kotitalo valmistui vasta vuonna 1953. Ensin tehtiin navetta ja muut talousrakennukset ja raivattiin pellot. Isän isä ja äiti, isä, äiti ja vanhin siskoni sekä isän veli asuivat tallissa. Toiseksi vanhimman siskoni syntyessä talo oli juuri valmistunut. Palaan tarkemmin näihin tunnelmiin, jos saan äidiltä haastattelun.

Muistan, että 1970-luvun puolivälissä naapurimme myivät tilansa ja muuttivat Tampereen Kalevaan. Talo on vailla huolenpitoa ja pihapiiri on pusikoitunut. Toiset naapurit myivät kohta sen jälkeen maat, mutta pitivät talon tontteineen. Talosta pidetään huolta. Muutamien vuosien päästä kahdelta muulta tilalta loppui aktiivinen viljely ja karjanpito. Toista taloa käytetään loma-asuntona, toisen on myyty asuinkäyttöön. Tältä tilalta kunta osti aikanaan osan metsämaasta. Meillä on omat pellot viljelyksessä ja naapurin pellot on meillä vuokralla. Molemmissa taloissa asutaan vakituisesti.

Rintamamiestalojen saldo 2015 on: kolme vakituisesti asuttu, kaksi kesäkäytössä ja yksi ränsistymään päin. Tilojen pellot: kaksi viljelyskäytössä, kaksi metsitetty ja kaksi metsittynyt tai metsittymässä. Navetat: karjaa ei yhdessäkään, viisi pystyssä, yksi purettu salamaniskun jälkeen. IMG_2972[1]

Asuttamisen jälkeen Pajulan kylä kukoisti yhä enemmän. Koulussa oli lapsia ja yhdistykset toimivat. Asutustilojen perheissä oli useita lapsia.

Todellisia maatiloja on enää runsaat 50000. Maaltamuuton 1960-luvulla ja EU-jäsenyyden 1994 jälkeen pientilat ovat liki kadonneet. IMG_2971[1]

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 145 muutakin!