Mitä ne Lolemit olivatkaan
Vehkajärkisen ajattelun mukaan ennen sisätilaa on ulkotila. Kulttuurikohteiden ulkopuolelle sijoitetaan ulkoilmaa kestäviä taideteoksia. Tulijat pyritään virittämään oikeaan viriketasoon lähestyttäessä sisätilassa tarjolla olevia kulttuurituotoksia.
Olemme havainneet Sara Hildenin taidemuseon pihapiirissä moderneja veistoksia, jotka viestivät ympäröivän luonnon kunnioitusta. Kangasala talon eteen on siirretty veistos, joka viestii kaipuuta johonkin henkisesti suurempaan tilaan. Yhteistä näille teoksille on, että ne ovat siirretyt nykyiseen paikkaansa jostakin muualta. Ne ovat kulttuurikiertolaisia. Parhaimmillaan ulkoiset taide-elementit antavat paikallisia ärsykkeitä sisätiloissa tapahtuvaan aktiiviseen toimintaan.
Vehkajärven Touhula rakennettiin yhdeksänkymmentä vuotta sitten paikallisen väestön juhla- ja kulttuuritilaksi. Sen pihapiiriä ovat reunustaneet koivut, metsän vihtapuut. Ne ovat nyt kaadetut lahovaaran vuoksi.
Lolemit ovat Kangasalla suuresti arvostettuja patsaita tai veistoksia. Vehkajärven Nuorisoseura, yhteistyössä kylätaiteilijoiden kanssa, haluaa korostaa Touhulan pihapiirin kulttuuriluonnetta. Pihaan pystytetään Lolemeja kunnioittamaan perinteitä ja innostamaan aktiiviseen kulttuuritoimintaan. Vehkajärkisenä toimintamallina Lolemit luodaan itse ryhmätoimintana. Lolemit antavat tilaa luovuudelle.
Löytyykö Kangasalta vielä luovia ja aktiivisia veistotaiteen tekijöitä? Vehkajärven Nuorisoseura järjestää asian selvittämiseksi kilpailun Lolemi- veistosten tuottamiseksi. Rajatulle määrälle kilpailuryhmiä varataan yksi pylväs/ryhmä. Pylvästä hyödyntäen ryhmä suunnittelee ja työstää yhden Lolemin. Lolemit valmistetaan ja pystytetään yhtaikaisesti alkukesästä Touhulan piha-alueelle, johon ne ovat suunniteltu. Töitä ei museoida. Aineellisia palkintoja ei kilpailussa jaeta. Paras palkinto on mahdollisuus kokea luovan ryhmätyön riemu.
Mikä on Lolemi? Lolemi sana putkahti vehkajärkiseen mielenmaisemaan lapsuuden leikeissä. Kuhmalahtelainen pikkuserkku kirkolta käytti sanaa Lolemi kuultuaan nuhaiselta sukulaiseltaan sanan totemi. Sana oli outo ja vailla sisältöä. Lapsen logiikalla sana oli ulkomaan kieltä ja kirjoitusasultaan ehkä dodemi. Kuhmalahlen murteella sana äännetään lolemi. Lolemileikissä nostettiin pystyyn uppotukkeja.
Tarkemmat tiedot Lolemi kilpailusta on julkaistu Vehkajärven Sanomissa aiemmin. Kun kelaat artikkeleita taaksepäin, niin vahvistat muistiasi ja löydät haluamasi infon. Lementtiaa kannattaa yrittää torjua aktiivisesti joka käänteessä.