Marttailta

Vehkajärven marttayhdistyksen marttailtaa vietettiin tänään 6.2.2017  Elvi ja Jaakko Lähteenmäen kodissa Kaupantiellä. Kiitos mukavasta kokoontumisesta.

Elvi oli leiponut kahvin kanssa tosi hyviä munkkirinkilöitä ja suolaista piirakkaa. Arpajaiset pidettiin myös. Kahdella martalla oli sukkakudin mukana. Iltaa vietettiin vapaamuotoisesti keskustellen.

Pakkanen kiristyi illan aikana. Kun lähdimme Lähteenmäeltä puoli yhdeksän jälkeen, pakkasta oli 14 astetta.

Pyysin neljää marttaa vastaamaan VNS 100 kysymyksiini:

1. Ensimmäisiä muistojasi VNS:sta? 2. Hauskin tai henkilökohtaisin muisto VNS:sta? 3. Miten olet osallistunut VNS:n toimintaan? 4. Millainen VNS voisi olla tulevaisuudessa tai mitä odotat siltä?

Elvi Lähteenmäki

1. Olin jotain 18-vuotias, kun Vilhonen piti viikon ajan kurssia Touhulassa. Teimme silloin kronikan ja näytelmän. Kuororuno lausuttiin ja esitettiin kansantanhuja. Minulla oli Jaakko parina tanhuissa. Kronikka tehtiin porukalla, jokainen teki yhden värssyn. Lopuksi taisi olla tanssit.

2. Tuo edellinen vastaus, se viikko kaikkinensa on ollut kaikkein hauskinta. Harjoituksissa mentiin könöö. Päästä huippasi. Könössä pidetään paria käsistä kiinni, kädet on ristikkäin ja pyöritään kovaa vauhtia rinkiä.

Meillä, Jaakolla ja minulla, oli häät Touhulassa 1954.

3. Maiju Juusenaho ohjasi näytelmiä, joissa minä ja Jaakko näyttelimme. Anne oli pieni silloin ja oli mukanamme. Näytelmiä olivat mm. Miehet asialla ja Yllätyslapsi. Olen ollut myös Touhulan  ravintolassa myymässä.

4. Tulevaisuudelta odotan, että nuoret jaksaisi jatkaa toimintaa.

Sirkka Valkama

1. Seurustelin Valkaman Auliksen kanssa. Aulis oli järjestysmiehenä Touhulassa ja pyörin siellä mukana jo noin 15-vuotiaana.

Touhulassa tanssin ensimmäisen kerran, vaikka en yhtään osannut. Pentti Liehu haki tanssimaan ja sitten mentiin. Siihen aikaan kolme linja-autoa toi väkeä tansseihin Sahalahden, Luopioisten ja Oriveden suunnilta. Nousin Usko Tuomen linja-autoon Kasken Arjan ja Ailan sekä siskoni Irman kanssa Pohjasta.

2. Häät Auliksen kanssa 1966 Touhulassa.

3. En oikeastaan ole osallistunut toimintaan, aikanaan maksoin jäsenmaksun. Aulis oli näytelmissä ja monessa muussa mukana. Poikia toimme hiihtokilpailuihin ja vastaaviin.

4. Toivon, että toiminta jatkuisi ja ihmisillä olisi intoa.

Anja Karppi

1. Taisin olla kansakoulun viimeisellä luokalla, kun kävin Touhulassa elokuvissa. En muista elokuvan nimeä, mutta katsojia oli kauheesti. Pajaniemen Toivo, kummini, oli siellä mukana. Vehkajärven pojat lähti saatille. Toivo piti heille puhuttelun: Anja on kummityttöni, ettäs tiedätte kenelle joudutte vastaamaan, jos..

2. Veikon ja minun häät pidettiin Touhulassa 1958. Olimme tavanneet Västilän Voiman talolla Kauko Helmisen häissä.

3. Osallistuin Touhulan siivoustalkoisiin keväisin ja olin ravintolassa myymässä.

4. Toivon, että toiminta pysyisi saman tyylisenä. Pienessä kylässä ei voi olla paljoa, hyvä kun on toimintaa.

Anne Ahola

1. Kävin pienenä, alle 10-vuotiaana, Touhulassa tansseissa siskojen kanssa. Äiti ja isä olivat myös.

2. Nykyään hallituksessa on hauskaa. Kokoukset ovat hauskoja ja meidän WhatsApp viestit naurattavat ja niitä on paljon. Hallituksessa on hyvä henki.

3. Olen nykyään hallituksessa ja VNS:n sihteeri. Näytelmäpiirissä olen toiminut aiemmin ja sillä tavoin tukenut nuorisoseuraa. Kesäkahviovastaavana olen ollut kolmena kesänä, nyt alkaa neljäs vuosi siinä hommassa.

4. Nuoria enemmän mukaan. Että seura olisi oikeasti nuorison. Ja että aktiivisia henkilöitä olisi enemmän, ei vain muutama. Hallituksen ulkopuolelta tulisi tekijöitä mukaan. Toimintaa on paljon, ihan riittävästi ja kesä on oikeastaan aika rankka.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 144 muutakin!