KUHMALAHDEN KAPINA-AIKA, Kapinan monisyiset taustat 1917

Itsenäisyyspäivän juhlinnan jälkeen on aika perehtyä 100-vuoden takaisiin tapahtumiin Suomessa ja erityisesti Kuhmalahdella.

Nyt aloitamme artikkelisarjan näistä tapahtumista. Asiat ovat edelleen varsin vaikeita käsitellä, jakoivathan tapahtumat  silloin kansakunnan kahteen osapuoleen, joiden välille syttyi sota. Sodalla on monta nimeä, tuo otsikon nimitys “kapina” on yleinen Kuhmalahdella käytetty nimitys. Artikkelisarjan on kirjoittanut eräs kesäkuhmalahtelainen historiantutkija, joka haluaa pysyä nimettömänä. Artikkelisarja on varmasti täydellisin tältä alueelta tehty kuvaus tapahtumista. Sarja on monista eri lähteistä tehty koonnos. Sisältää paljon henkilönimiä, lehtileikkeitä, karttoja, taistelukuvauksia ja paljon muuta.

Artikkelit ovat erillisiä pdf-tiedostoja. Ensimmäinen 49-sivuinen osa kertoo tapahtumista ennen sotaa.  Kannattaa ehdottomasti lukea. Tapahtumien sarja vuonna 1917 oli tosiaan monisyinen ja monimutkainen. Artikkelit julkaistaan siten, että tapahtumista on noin sata vuotta, eli pääasiassa kevään aikana.

Sitten linkki artikkeliin: Kuhmalahden kapina-aika koonnos – sivut 1-49
Huomaa, että linkki näyttää vain etusivun, jota klikkaamalla pääsee katsomaan koko artikkelin.

Lukukokemus voi olla varsin ahdistava. Vaikka tapahtumista on jo 100 vuotta, tällaista tapahtuu nykypäivänäkin ympäri maailmaa.

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 144 muutakin!