Juhlavuoden tapahtumasarja alkoi puurojuhlalla

Vehkajärven Nuorisoseura 100 vuotta -juhlavuosi käynnistettiin riisipuuron, rusinasopan ja torttukahvien nauttimisella Touhulassa sunnuntaina 8.1.2017. Paikalle oli saapunut reilu 40 henkilöä.

Torttuja riitti

 

Joulupukki oli ajanut Päijälässä Neste-rallin kartan mukaan, mutta nuottien lukeminen tuottikin vaikeuksia ja pukki jäi johonkin Päijälän mutkaan. Aina kekseliäät nuorisoseuralaiset jakoivat silti kaksi säkillistä joulupaketteja, jotka sisälsivät n-kirjaimella alkavia lahjoja.

Digiasiantuntija Pekka

 

Pekka Kauppinen esitteli Nuorisoseuran digiarkistoa. Arkisto löytyy vehkajarvi.info -sivustolta ja sitä muokataan helpommin  luettavampaan muotoon kaiken aikaa. Aikoinaan käsin kirjoitetut pöytäkirjat ja Pilke -kylälehdet kirjoitetaan koneella uudelleen. VNS:n digiarkisto on mittava jo nyt ja sitä täydennetään edelleen kuvilla ja muilla dokumenteilla. Projekti on mielenkiintoinen.

Nuorisoseuran digiarkisto tallettaa runsaasti tietoa koko Vehkajärven kylän tapahtumista ja kehittymisestä, ei yksin Nuorisoseurasta.

Mervi Murtonen esitteli Nuorisoseuran juhlavuoden tapahtumakalenteria. Joka kuukausi on tarkoitus kokoontua vähintään yhden tapahtuman merkeissä. Kesäkuukausina luonnollisesti tapahtuu enemmän ja heinäkuussa vallan runsaasti:  Vehkajärven Nuorisoseura on perustettu 18.7.1917, joten perustamisviikolle on koottu monipuolinen sarja tilaisuuksia. Tapahtumakalenteri julkaistaan vehkajarvi.info -sivustolla.

Puurojuhlassa oli esillä Risto Mattilan ottamia valokuvia Vehkajärven kirkosta. Nuorisoseura teettää yhdessä Rukoushuonekunnan kanssa kuvista kortteja, kunhan mieluisimmat kuvat on saatu seulottua.

Nuorisoseura etsii myös Vehkajärvi -leivonnaista ja kutsuu sitä kehittelemään kaikki jauhopeukalot. Sellaista makeaa tai suolaista leipomusta kaivataan, joka ilmaisee jollain tavoin Vehkajärveä ja on tietysti hyvin maittava ja helppo tehdä isommallekin väkimäärälle. Leivonnaista on tarkoitus tarjota tapahtumissa ja kesäkahvilassa. Tarkemmat tiedot vehkajarvi.info -sivustolta pikapuoliin tai VNS:n hallituksen jäseniltä.

Lyhyet kysymykset:

Pekka Kauppinen + VNS 100

Pekka Kauppinen

 

1. Ensimmäinen muistosi nuorisoseurasta? Pekka: Pikkupoikana kävin katsomassa mustavalkoelokuvia Touhulassa. Myöhemmin osallistuin Hämeen Nuorisoseuraliiton ohjaajien pitämiin erilaisiin kerhoihin, joissa tehtiin kaikennäköistä mukavaa. Erikoinen ja hiukan pelottavakin muisto on, kun voimamies Viljami Hautaviita esitteli voimiaan Touhulassa. Hautaviita väänsi rautakanget mutkalle. Huutokauppoja oli joskus paljon ja tansseja kerran viikossa.

2. Hauskin tai henkilökohtaisin muisto nuorisoseurasta? Pekka: Kyllä Kankkulan kaivolla -elokuva on jäänyt parhaiten pikkupojan mieleen. Elokuvat olivat silloin harvinaisia. Ajoneuvo Hyrysysy kulki maalla ja merellä, se oli erikoisen mielenkiintoista (elokuvassa).

3. Miten olet osallistunut VNS:n toimintaan? Pekka: Pikkupoikina pyörittiin aputehtävissä ja päästiin sitten ilmaisin sisälle. Usko tai älä, olen tanhunnut 1978-79 Tarja Sarkasen ohjauksessa. Kun asuin Helsingissä, en osallistunut kylän toimintaan. Kerran sitten menin Nuorisoseuran kokoukseen ja tulin puheenjohtajana pois, nykyään olen rahastonhoitaja.

4. Tulevaisuus – millainen VNS voisi olla ja mitä odotat nuorisoseuralta? Pekka: Odotan aktiivisia toimijoita. On kyllä todettava, että kesäasukkaat ovat jo nyt mukana ja heitä tarvitaan, kun oman kylän väki vähenee. Jollakin tavalla NS:n pitänee muuttua ja mitä vaan voisi tehdä, kun olisi vetäjiä. Järjestö- ja yhdistysasiat ovat kunnossa ja VNS:lla on osaamista työllistämisestä kahvilatoiminnan kautta. Nuorisoseura-aatteessa on sivistystyö mukana ja ainakin aiemmin nuorisoseuralaiset saivat ”yhteiskuntaoppia” toimiessaan yhdistyksessä.

Satu Puntala + VNS 100

Satu Puntala

 

1. Ensimmäinen muistosi nuorisoseurasta? Satu: Muutimme Vehkajärvelle kuusi vuotta sitten v. 2011. Tunsin ennalta Salkolahden Anna-Riinan ja osallistuimme tammikuussa 2012 puurojuhlaan. Meidät esiteltiin siellä kyläläisille. Anna-Riinan innostamana lähdin VNS:n hallitukseen 2012.

2. Hauskin tai henkilökohtaisin muisto nuorisoseurasta? Satu: Ekat mansikkajuhlani 2012 olivat huikeat, kun sain olla mukana niitä järjestelemässä.

3. Miten olet osallistunut VNS:n toimintaan? Satu: Olen hallituksessa ja toimin miten aikaa riittää.

4. Tulevaisuus – millainen VNS voisi olla ja mitä odotan nuorisoseuralta? Satu: Toivon, että kyläläiset vielä enemmän tulisivat mukaan rohkeasti tapahtumiin. Uusi veri on tervetullutta. Ja uusia ideoita kaivataan. Silti on sanottava, että toimintaa on paljon verrattuna kylän kokoon, mikä on ihanaa.