Eino kävi kirkkonäytelmässä

Eino koristaa kotinsa pääsiäisaikaan tipuilla ja pupuilla. Tipujen joukkoon on tänä keväänä päässyt ohjelmalehtinen pääsiäisnäytelmästä.
IMG_7309 kutistettuEino oli tosi otettu Kuhmoisissa esitetystä kirkkonäytelmästä. Pääsiäisen sanoma ja tapahtumat esitettiin kerrankin kansantajuisesti ilman paatosta ja pappien siteerauksia aataminaikuisista kirjoituksista. Näytelmä herätti Einonkin ajattelemaan ja havainnoimaan nykymaailman tilaa. Kuinka vähän maailma onkaan muuttunut, vaikka aatamin kirjoja on riiteissä luettu uupumukseen asti. Valtansa puolustajat taitavat edelleen pelätä sanomaa vapautuksesta ja ihmiselämän arvoista. Talouden yliote ja siihen liittyvä manipulointi on edelleen läsnä kaikkialla. Valtaa myydään ja ostetaan. Eino on havainnut, että ihmisen arvo mitataan vain rahassa. Sanat muuttuvat teoiksi vain rahan voimalla. Raha puhuu.
Kuhmoisten kirkkonäytelmässä kaikki oli toisin. Ihmiset puhuivat ja esittivät muita ihmisiä. Ihmiset olivat eläviä, tästä päivästä. Näytelmän sanoman tulkinta jätettiin katsojan alitajuntaan kypsymään. Einon yllätykseksi pappikin toivotti yksinkertaisesti vain aikaa hiljaiselle viikolle. Yhtään aataminaikaista siteerausta ei lausuttu. Alitajuntahan toimii onneksi tässä ajassa. Silloin voi vapaasti kysyä, mikä se kirkon sanoman ja opetuksen oikeasti tulisi olla.
Eino ihmetteli Kuhmoisissa myös sitä, ettei missään näkynyt ja kuulunut rahankerääjiä. Ohjelma oli imainen, kolehtia ei kerätty, uhrilahjoja ei kinuttu, eikä lähestyön hyväksi myyty mitään.. Kerrankin Eino lähti kirkosta rikkaanpana kuin sinne mennessään. Olisikohan Kuhmoisissa sana yksinkertaisesti muuttunut teoiksi.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 138 muutakin!