Vehkajärven teatterin “teknikoiden” opintomatka Valkeakoskelle

Valkeakosken kaupunginteatteri tarjosi kaksipäiväisen teatteritekniikan kurssin asiasta kiinnostuneille henkilöille. Vehkajärven teatterin “teknikot” Olli ja Jussi lähtivät vastaanottimet avoimina ihmettelemään ja oppimaan miten isommassa teatterissa hoidetaan näyttämön valaistukset ja äänimaailma. Kurssin ensimmäisenä päivänä teatterikierroksen jälkeen koettiin valaistus. Aamupäivän aikana tutustuttiin erilaisiin valaisinmalleihin, niiden asennukseen,  kytkemiseen sekä ohjaukseen valopöydän avulla. Iltapäivällä tutkimme erialaisia valaistusmenetelmiä, värien, varjostimien ja valokuviomallien käyttöä sekä valojen suuntaamisen tekniikoita. Päivän päätteeksi saimme seurata Tähti ja sen sisko näytelmän “ajamista” valvomosta teatteriteknikon näköalapaikalta.

Valopöytä
Valopöytä

Toinen kurssipäivä lähti liikkeelle tiukalla mikrofonitekniikan luennolla. Tähti ja sen sisko näytelmän päätähdillä on käytössään langattomat mikrofonit lauluesityksiä varten. Saimmekin kuulla erilaisista haasteista näiden mikrofonien sijoittelussa näyttelijäin vartaloon ja vaatetukseen niin, että mikrofonit säilyvät ehjänä monta nopeaa puvun vaihtoa ja tanssin pyörteiden nostelua.

Mikrofonien jälkeen hämmästeltiin teatterirakennuksen johdotuksia, rasioita ja kytkentäkaappeja eri toimilaitteille sekä tutustuttiin ohjelmistoon, jolla ääniteknikko valmistelee ja “ajaa” tarvittavat näytelmän ääniefektit.

 

Äänipöytä
Äänipöytä

Lounaan jälkeen saimme teholuennon Yamahan mixerin käyttöön, jolla äänet vielä tarvittaessa lisämuokataan ja ohjataan yleisölle kuultavaksi vahvistimien läpi halutuille kaiuttimille katsomoon tai kulisseihin.

Valo- sekä äänisuunnitteluprosessi osoittautui hyvin tutunomaiseksi. Aluksi teknikot tutustuvat käsikirjoitukseen ja keräävät ideat tarvittavista efekteistä. Ohjaajan kanssa efektejä jatkotyöstetään harjoitusten lomassa jo heti ensimmäisistä lukuharjoituksista lähtien mikäli suinkin mahdollista. Ajoittain kuulemma käy niinkin, että viimeiset palaset loksahtelevat paikoilleen ja efektit ja valaistustapahtumat saadaa ajettua yhtäjäksoisesti läpi vasta kenraaliharjoituksessa. Näinhän se menee Vehkajärvelläkin joskus.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kurssi, josta saatiin paljon uusia ideoita ja vinkkejä tulevia vehkajärkisiä näytelmäsovituksia varten. Nuorempi teknikko totesi näytelmän “ajamisesta” valvomossa, että näillä ammattilaisten laitteilla toi on ihan liian helppoa hommaa, meillä Vehkajärvellä “teknikot” joutuvat tekemään enemmän hartiatöitä näytöksen ajamiseen.

WP_20141122_14_26_06_Pro
Olli valmiina ajamaan valopöytää

Jaa niin ja näytelmän ystäville vielä kommenttia itse näytelmästä, joka Valkeakoskella paraillaan pyörii. Toisen kurssipäivän lopuksi kurssilaiset pääsivät katsomaan esitystä katsomon puolelta. Tähti ja sen sisko on hulvaton musiikkikomedia täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Päänäyttelijä Saija-Reetta Kotirinta tekee aivan huikean kaksoisroolin. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 138 muutakin!