Turmiolan Tommi herää henkiin

Tänä kesänä Vehkajärven Teatterissa esitetään Jorma Kairimon kirjoittamaa Turmiolan Tommi -näytelmää. Se pohjautuu 1800-luvun lopulla ilmestyneeseen samannimiseen sarjakuvaan, joka on ainakin monille vähän varttuneemmille hyvin tuttu. Vehkajärvellä surullinen, viinan kiroista kertova valistustarina tuodaan nykyaikaan ja viritetään absurdeja käänteitä viliseväksi komediaksi vakavaa pohjavirettä unohtamatta.

Näytelmän päähenkilö, Tommi Turmiola, elää vaimoineen ja lapsineen perusarkea, jota ei varsinaiseksi perheidylliksi tee mieli kutsua. Tommin identiteetti on hukassa, hän ei oikein löydä kotoa omaa paikkaansa. Perheen lasten isä-äiti -leikki kuvaa tilannetta hyvin: pojan pitäisi esittää isää, mutta hän ei osaa ja ihmettelee, että mitä se isä oikein tekee. Tytär tokaisee tähän, että kai sekin nyt jotain tekee. Ja niinpä poika alkaa tepastella kotona päämäärättömästi isäänsä matkien. Lopulta Tommi saa nurkissa hiihtelystä tarpeekseen ja päätyy – minnepä muualle kuin kapakkaan.

Ohjaaja Janne Salmisen mukaan Turmiolan Tommia voi hyvin luonnehtia draamalliseksi sarjakuvaksi. Näytelmän henkilöt ovat kulmikkaita ja tapahtumat suorastaan räjähtävät käyntiin sarjakuvista tuttuun tyyliin. Salmisen mukaan tekstin kirjoittajalla, Jorma Kairimolla, on kyky käsitellä vakavia ja kipeitä asioita huumorin kautta, ja tämä näkökulma tekee näytelmästä erityisen.

Lisätietoja: https://www.vehkajarvi.info/vehkajarventeatteri/

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 138 muutakin!