Tour de Vehkajärvi 7.6.

Tour de France eli Ranskan ympäriajo on maailman tunnetuin pyöräilytapahtuma, mutta lähes melkein yhtä tunnettu on sen kotoinen pikkuveli, eli Vehkajärven ympäriajo. Tänä vuonna se järjestetään sunnuntaina 7.6. Ranskalainen isoveli on jo yli satavuotias vaari, mutta on täällä koto-Suomessakin päästy jo reippaaseen 16 vuoden teini-ikään.

Tourdefrance.gif

Tour de Vehkajärvi koostuu kolmesta etapista, joiden nimet ovat Ämmätsä, Kasiniemi ja Vehkajärvi. Aivan kuten Ranskassakin, reitti kulkee läpi idyllisten pikkukylien, lehtimetsien ja kumpuilevien peltojen. Väkijoukot kannustavat reitin varrella, ja helikopterit pörräävät taivaalla. Eurosport ei valitettavasti näytä tapahtumaa suorana, joten katsojien kannattaa tulla paikan päälle seuraamaan tätä sykähdyttävää tapahtumaa. Jokaisella etapilla on Ranskan ympäriajon tapaan huoltopiste, joista saa mukaansa leimattavan osallistujakortin ohjeineen. Oikoreittien käyttäminen johtaisi Ranskassa välittömään hylkäämiseen, mutta meillä Vehkajärvellä oikopolut on ystävällisesti kuvattu osallistujakortissa ja niiden käyttäminen on vallan suotavaa. Reittiin kuuluu Tour de Francen tapaan myös vuoristo-osuuksia korkeella Korkeella.

Vehkajärven ympäriajon reittikartta ja huoltopisteiden sijaintei
Vehkajärven ympäriajon reittikartta ja huoltopisteiden sijainti

Vehkajärven ympäriajon kokonaispituus on noin 40 km. Keskiverto Ranskan ympäriajon osallistuja käyttäisi tähän matkaan aikaa reippaasti alle tunnin, mutta tästä faktasta ei kannata ottaa turhia paineita. Etapit ajetaan henkilökohtaisena aika-ajona, niin että jokainen vastaa itse omasta ajanotostaan. Tiukka kelloon tuijottaminen ei ole kuitenkaan sallittua.

Vaatetus on vapaa, mutta suotava. Toisin kuin Ranskassa, jokainen saa valita itse paitansa värin. Voi laittaa päälle keltaisen, punapilkullisen, vihreän tai valkoisen paidan, ihan kuinka itse katsoo parhaimmaksi. Erityisesti keltainen paita voi herättää kanssapyöräilijöissä kunnioittavaa hymistelyä, kun taas vihreäpaitainen polkija voi saada muita enemmän haasteita nopeisiin spurtteihin. Muutenkin ollaan ranskalaisia vapaamielisempiä. Kaikki etapit ajetaan yhteislähtönä niin, että jokainen voi valita lähtöpaikkansa ja -aikansa itse. Kunhan starttaa suunnilleen klo 10 ja 12 välisenä aikana. Ajosuunta on myötäpäivään, ja etapeilla päivystetään leimojen kanssa klo 14 asti. Kaikkien kolmen etapin suorittaneiden kesken arvotaan ruhtinaallisia palkintoja.

Tour de France on ikävän kuuluisa lukuisista dopingtapauksistaan. Vehkajärven ympäriajossa dopingin kanssa ei olla kuitenkaan turhantarkkoja. Vehkajärven koululta voi tankata kahvia ja pullaa elimistöönsä niin paljon kuin kukkaro sallii. Kasiniemessä dopingcocktailia voi täydentää ilmaisella mehulla ja Ämmätsässä kahvilla ja grillimakkaralla. Myös omat eväät ovat sallittuja, eikä dopingtestejä järjestetä. Lance Armstrongkin on siis tervetullut polkemaan meille!

Ei muuta kuin munamankelit riviin ja menoks!

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 139 muutakin!