Marttojen juhla-ateriat

Kiitoksia eilisestä illasta! Olin niin innoissani touhusta että nukuin yhdeksään asti mitä ei ole tapahtunut moneen kesälomaankaan...”

Niin just sellaisia ruokia mitä aion tehdä kaikkia uudelleen….”

Vehkajärven marttojen järjestämä ruokakurssi Marttojen juhla-ateriat oli menestys, kuten ylläolevista saamistani viesteistä voi päätellä. Kurssille osallistui kymmenen innostunutta kokkaajaa, joita ohjasi Pirkanmaan marttojen kotitalousneuvoja Tuula Kylä-Laaso.

Kotitalousneuvoja Tuula Kylä-Laaso

 

Kurssi pidettiin 3.11. kello 18 alkaen Vehkajärven koululla. Kotiin pääsimme puoli yhdentoista-yhdentoista aikoihin täysin vatsoin ja messevät maut suita hyväillen.

Vehkajärven koulu ei tarjoa kummoisia puitteita ruuanlaittoon, mutta Tuula tietää olosuhteet ja valitsee valmistettavat ruuat niiden mukaan. Osallistujat taasen tuovat mukanaan välineitä ja marttakaapista löytyy lisäapuja, ja kun kaikilla on hyvä tunnelma jo tullessaan, niin ilta ruuanlaiton parissa on todella viihtyisä ja opettavainen.

Hetti ja Rilla taittelivat lautasliinat.

 

Ruuat valmistettiin yksin tai pareittain. Tuula antoi selkeät ohjeet ja neuvoi tarpeen mukaan. Kaikille tuli lisää itsevarmuutta ja onnistumisen iloa kauhan varressa, ja kokeneet konkaritkin saivat uusia vinkkejä.

Illan menu

Salaatti uusista perunoista

Kesäinen kaalisalaatti

Savukalarieskarullat

Pienet poropiiraat

Suppilovahveropinaattimunakasrulla

Täytetyt lohitaskut

Mustikkakukko

Vadelmapiimäcotta

Kahvi

Martan juhla-ateriat ohjekirjassa on ohjeet varhaiskesän, sadonkorjuun ja itsenäisyyspäivän aterioille. Kaikki ruuat on helppo toteuttaa kotona, ja valtaosa raaka-aineista on suomalaisia. Martat haluavat nauttia itse ja kehottavat muitakin nauttimaan isänmaan makuja!

Ruoka on katettu.

Söimme kaiken valmistamamme yhdessä, pitkän pöydän ääressä. Tuula oli tuonut Suomen lipun, kynttilän ja salaattikukan koristamaan pöytää. Marttakaapista otimme marttakankaiset pöytäliinat. Ennen ateriaa Hetti ja Rilla Paavolainen soittivat pianolla ruokalaulun.

Jälkiruuat

Kotitalousneuvoja Tuula jakoi meille Kodin lajitteluoppaan, josta virisi kiinnostava keskustelu muoveista ja pohdinta miten voisimme jätettä vähentää.

Erittäin maukkaan, runsaan ja laadukkaan ateriakokonaisuuden raaka-aineet maksoivat kaupasta ostettuna noin 130 euroa eli noin 10 euroa per henkilö. Ruokaa oli yllinkyllin ja jotain riitti kotiinkin vietäväksi. Ravintola-annoksen koko on murto-osa kurssin annoksesta.

Suomalaiset ruuan raaka-aineet ovat todella edullisia superfoodeja. Vehkajärven ja Pajulan metsät ja järvet tarjoavat puhtaita, ilmaisia ruoka-aineita pienellä vaivalla.

Suomalaiset maanviljelijät tuottavat laadukkaita raaka-aineita saamatta työlleen kunnon palkkaa.  Voimme vaikuttaa epäkohtaan vaatimalla aina tiedon ruuan alkuperästä ja tuotantotavoista eli jäljitettävyydestä.

Juhla-aterian raaka-aineita.

 

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 139 muutakin!