Muistoja Pajulan koulusta (III)

Kivisalmelaiset rajalla

Kivisalmen likat Elli Viljamaa, Elvi Lähteenmäki ja Anja Karppi  istahtivat toviksi Lähteenmäen kamariin muistelemaan Pajulan koulua. “Likat” ovat omaasukua Lahtinen. Lahtisten talo sijaitsi Längelmäen puolella ja on nyt kuntaliitoksen jälkeen Oriveden kaupungin puolella.IMG_2768[1]

Rauno Helin, joka kaveerasi Lahtisten kanssa (Eino samaa ikää) ja kulki heidän kanssaan koulussa Kivisalmista Pajulassa, asui Kuhmalahden kunnan puolella. Kuhmalahti on nykyään osa Kangasalan kuntaa. IMG_2694[1]

Rauno muistelee

Rauno aloitti koulun 1943 ja kävi sitä seitsemän vuotta. Tämän jälkeen iltaisin pidetty jatkokoulu kuului Raunon ohjelmaan.

Koulumatkaa Kivisalmista Pajulaan kertyi 4-5 kilometriä. Aikaa siihen kului noin tunti. Syksyllä ennenkuin järvet jäätyivät lapset kulkivat metsäpolkua myöten Syväjoen kautta Pukkivuoren ohi. Järven jäätyessä kuljettiin suksilla ja kelkalla.

Koululaiset kulkivat matkan luonnollisesti aamuin illoin. Yhtä aikaa lähdettiin. Salmelasta oli mukana ainakin Kauko ja Pirkko,  Kivisalmista (Lahtiselta) Eino, Elli, Alli, ja Elvi, Tammiselta Eino.

Polku oli iankaiken vanha. Polkuja oli kaksi: toinen Mikkolaan, toinen rantuustosta Virtasen kohdalle. Rauno arvelee, että jonkinlainen polku voi vielä olla jäljellä kannaksella Pajulan- ja Syväjärven välissä, Pajulasta ensin Lehtolan ja Virtasen välistä rantuustoa myöden. Pukkivuoren juurelta kulki toinen polku.  Toisaalta polkuja myöden ei juuri muut kuin lapset kulkeneet ja heidän kulustaan on vähintään 60-70 vuotta. Mitään vaaroja ei Raunon mukaan ollut. Syksyllä oli pimeä. Joskus harvoin lapsilla oli myrskylyhty. Talvella suksilatu oli usein ummessa. Koululaiset kulkivat myös koulun iltatapahtumiin.

Joskus Raunolla oli maitohinkin kuljetus Niemelästä. Rekipolku kulki Niemelään, kannasta myöten Kivisalmiin.

Kun Pohjolaan rakennettiin oma koulu, längelmäkiläiset siirtyivät sinne.

Elli ja Elvi koulussa

Elli muistaa käyneensä koulua neljä vuotta ja jatkokoulun. Elli on seitsemän vuotta Raunoa vanhempi. Elvi kävi koulua kuten Rauno.

Elli ja Elvi vahvistavat Raunon puheet koulumatkan pituudesta ja kestosta. Anja ei käynyt Pajulassa koulua, vaan Pohjolassa 7+1 vuotta. Alkuun Pohjolan koulua pidettiin Pohjolan talon sivurakennuksessa.

Elli muistelee: “Ida Lehmusvirta oli aivan ihana opettaja. Oppilaat toivat välitunneilla liiteristä polttopuut, uunit luokassa ja eteisessä ja tietenkin opettajan huoneissa. Eväät piti itse viedä, joka oli voileipää ja maitopullo, jonka opettaja vei talvella omalle puolelleen sulamaan, kun pakkasella maito jäätyi matkalla.” Elli kertoo koulumatkasta, että Syväojan jälkeen aitauksessa oli Konttilan hevoset, joita hän pelkäsi. Hevoset juoksivat tömistäen lasten luo. Lapset menivät rantakiviä myöten.

Elli (synt. 1929) ja Elvi (synt. 1933) kertovat, että voimistelu ja poikien käsityöt olivat yläkerrassa. Puita kannettiin ja järjestäjät siivosivat luokkahuoneen ja eteisen. Elvin aikana koulusta alkoi saada ruokaa, jota Martta Louhela valmisti.

Matkalla vaarojakin

Kun Elvi lähti kouluun, isä saattoi hänet ensimmäisenä päivänä Pilkkahaaraan. Sen jälkeen kulku oli kinttupolkua myöten. Elli muistaa, että ainakin kerran järven jäälle oli tullut yöllä valtava railo, josta ei päässyt yli. Lapset eivät kulkeneet koskaan veneellä kouluun.

Opettaja Lehmusvirta kuivatti lasten kastuneita jalkineita. Lehmusvirta oli mieluinen opettaja. Elli joutui kerran laiskalle, kun hän ei osannut luetella Saksan vuoria. Juttutuokiossa tätä kirjoitusta varten Elli luetteli Saksan vuoret ja joet tuosta vaan. Elli muistaa Martta Louhelan (opettajan assistentti) kompostin, jonka reunat oli tehty viivasuoriksi.

Elville on jäänyt mieleen keitot. Joskus niissä oli läskinpaloja, jotka piti alkuun syödä väkisin, mutta myöhemmin lapset armahdettiin ja he saivat antaa läskit eräälle koululaiselle, joka tykkäsi niistä. Koululaiset vaihtelivat keskenään eväitä.

Koulumatkat olivat mukavia muuten, mutta syksyllä pimeys haittasi. Elvi pelkäsi pimeää eikä lyhtyjä tms ollut, polkuun kyllä tottui päivällä eli se tuli hyvin tutuksi kulkea pimeässäkin. Joskus Elvin veli Eino vihelsi merkiksi ja tuli vastaan. Matkaa oli noin 5 km, aika kului toista tuntia. Lasten isä katkoi joskus oksia kulkureitin merkiksi.

Kivisalmen likat saivat Pajulasta kavereiksi Anja, Heikki ja Anna-Liisa Rajalan sekä Aune Lahden.

Elvi oppi pullan teon

Elvi oli joskun opettaja Lehmusvirralla yötä keittiön lattialla. Opettaja opetti Elvin tekemään pullataikinan. Ellin ja Elvin mukaan he saivat koulussa hyvää opetusta mm. tiskaamiseen ja kodin siistinä pitämiseen. Voidaan todeta, että opetus on ollut pätevää ja oppilaat oppivaisia, sillä Elvin ja Ellin leipomiset ovat herkullisuudessaan vertaansa vailla, eikä kotien puhtaudessa ole moitteen sijaa. Molemmat, kuten myös Anja, ovat Vehkajärven marttojen kantavia voimia. Elli jäi eläkkeelle Kuhmalahden Osuuspankin toimihenkilön työstä ja Elvi teki työuransa Vanhainkoti Pentorinteessä. Molemmat asuvat Vehkajärven kylässä. Anja asuu kotipaikalla Kivisalmissa. IMG_2769[1]

Elli ja Elvi kertovat menneensä aina mielellään kouluun. Elli oli hinkuyskän takia pitkän aikaa pois koulusta. Hän ihmettelee nyt, kun ei saanut mitään opetusta jälkikäteen. Koulua oli kuutena päiväna viikossa. Lauantai oli lyhyempi päivä, klo 13 asti. Mieleen ovat jääneet näytelmät, ompelutunnit ja hiihtokilpailut.

Elli on säilyttänyt kouluaikaisia hienoja piirustuksiaan. IMG_2776[1]IMG_2773[1]IMG_2772[1]

Kivisalmelaisten posti tuli Pajulaan Sipilän mäelle.

 

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 135 muutakin!