Vehkajärvelle Moliere palkintoja

Suomen Kylätaidetoimikuntien Liitton missiona on tukea ja kannustaa haja-  asutusalueiden kulttuuritoimintaa. Se ohjeisti vuoden 2015 Moliere kulttuuripalkinnon jakoperusteissa huomioimaan sekä haja-asutusalueiden paluumuuttajien panoksen kulttuuritoimijoina että teatteriesityksiin sisältyvät monitaiteelliset luovat ratkaisut.
Vuoden 2015 Moliere palkinnon saivat Touhula Teatterin Ulvova Mylläri tuotannon Kati Nurminen osastaan Sanelma Käyrämö ja Kusti Vuorinen säveltämistään ja esittämistään näytelmän taustoista sekä pysähdyttävän Kristus puuveistoksen veistäjänä.

Gunnar ja Sanelma 1

Kuvassa Gunnar (Esko Puntala) ja Sanelma (Kati Nurminen) puhuvat ilmein.

Kusti 2015

Monitaituri Kusti Vuoriselle taiteen monet muodot ovat varsin tuttuja.

Monia Kusti Vuorisen Touhulaan säveltämiä näytelmäteemoja, kuten Rosinanten teema näytelmässä Don Quijote, on sittemmin sovitettu orkesteriversioksi Jazz yhtye Rakalle.

Touhula teatteri alkoi vuosisadan alussa osana Vehkajärven Nuorisoseuran harrastustoimintaa. Esitysten kotipaikkana on ollut aina nuorisoseuratalo Touhula Vehkajärvellä. Näytelmien ohjauksesta ja harjoittamisesta vastuun on viime vuosina ottanut alueen kansanopisto, jona nykyisin toimii Valkeakosken kansanopisto.
Viimeisin produktio, Paasilinnan kirjaan perustuva Ulvova Mylläri, oli Touhula Teatterille uusi näyttö siitä, miten paikalliset harrastajat kykenevät seuraamaan ohjaajan nuotitusta. Ohjaajana Janne Salminen sai hiottua näytelmään jatkuvan jännitteen ja sujuvan etenemisen. Näytelmä pysyi hyvin koossa vauhdikkaasta etenemisestä huolimatta. Näytelmän prosessointi oli onnistuttu toteuttamaan mallikkaasti. Tiukasta prosessoinnista huolimatta näyttelijöille jäi tilaa tuoda esiin omia persoonallisia tulkintojaan.

Esko Puntalan tulkinta mylläri Gunnar Huttusesta toi hienosti esiin yksilön, jonka omaehtoinen toiminta saa muut ihmiset pitämään häntä hulluna. Se saa hänet koettelemaan oman hulluutensa rajoja. Hän kun ei ole ihan niin hullu kuin hullut. Sellaista hulluutta soisi meissä olevan enemmältikin. Hallitussa hulluudessa on aina läsnä suunnaton määrä inhimillisyyttä ja lämpöä.

Portimo
Inhimillistä lämpöä toivat esitykseen myös Kati Nurmisen Sanelma Käyrämö ja Timo Humaliston konstaapeli Portimo. Kati Nurminen tulkitsi ilmeikkyydellään Sanelman tuntoja ja aistillista ennakkoluulottomuutta muiden outona pitämää ihmistä kohtaan. Timo Humaliston joviaali maalaiskonstaapeli Portimo oli mainio vastakohta Arto Heikkilän sisäistämään roolihahmoon nimismies Jaatilana. Hänessä välittyi monen koulutetun virkamiehen, muodollisesti pätevän, avuttomuus uusissa tilanteissa, joihin ei ole ennalta varauduttu. Henkilö ajautuu surkuhupaisasti täysin ympäristön ohjailemaksi. Yhdenlaista hulluuttahan sekin on. Ohjaus antoi hyvin tilaa myös Satu Puntalalle mielisairaalan lääkärinä, Mervi Murtoselle kauppias Tervolana ja Esa Liehulle kaksoisroolissa pankinjohtajana ja postimiehenä.

Touhula Teatteri on pystynyt kehittymään niin näytelmien prosessoinneissa kuin teatteritekniikan käyttöönotossa. Touhulan salissa onkin mahdollista kokea ikiaikainen satavuotias kulttuuri-ilmapiiri tuoreella tavalla.

Kristus

Kusti Vuorisen puuveistos Kristus Touhulan kirkossa.

Kehitettävääkin Touhulan nykyesityksissä löytyy.

Touhula Teatter 1
Perinteinen katsomo on haastava. Vain eturivi voi havaita katsomon tasoon tuodut kohtaukset. Kuitenkin hyvä näyttelijä esiintyy koko vartalollaan. Katsojien mukaanoton ja läsnäolon esityksissä voi toteuttaa aktivoinnin kautta. Ulvovassa Myllärissä katsomon mukaantulo hullujenhuoneeksi oli hyvä lähtökohta. Se vain jäi hiukan torsoksi, kun näytelmän replikointi ei sitä tukenut. Prosessin hallinta olisi tietenkin vaikeutunut, mutta riskejä pitää ja kannattaa ottaa. Luova toiminta on uskallusta ja altistusta kaaokselle. Vuorosanojen opettelu on suoritusta.

Ensi näytäntökautta odotan mielenkiinnolla. Hyvää kannattaa odottaa.