Vehkajärvellä Aplodien arvoista toimintaa

Vehkajärven kylätaidetoimikunta on palkinnut Aplodein kaksi vehkajärkistä kulttuurivaikuttajaa.

Kylätaidetoimikunnan Aplodiraati seuloo palkinnon saajat tiukan vehkajärkisen seulan läpi. Positiivista paikalliskulttuuria pidetään arvossa.

 

 

Aplodit myönnettiin Kyösti Kettulalle ja Pentti Liehulle. Aplodien lisäksi palkituille annetaan yksi Vehkajärven kylätaiteilijoiden tekemä teos.

Kyösti Kettula on luonut ja ylläpitänyt Vehkajärven latuverkkoa vuosikymmeniä. Hänen tekemänsä ladut ovat yllyttäneet vehkajärveläiset aktiivisen liikuntakulttuurin harrastamiseen. Metsäiset ladut ovat yhdistäneet oivasti liikunnan ja retkeilyn.

Kyöstin ladut yhdistävät liikuntakulttuurin ja retkeilyn.

Latuverkostosta on muodostunut myös tapaamispaikka , jossa aina on aikaa jäädä sanalle muiden hiihtäjien kanssa. Ladut ovat olleet hiihtäjien käytössä ensi lumilta aina kevään viime hangille asti. Aplodin lisäksi Kyöstille ojennettiin kylätaiteilija Anni Yli-Hinkkalan maalaus” Hyvää huomenta”, jossa karhuperhe nauttii metsän rauhasta.

Kyösti Kettulalla on aina hiihtolatu mielessä.

Pentti Liehu saa Aplodin perinteen siirtämisestä nykyaikaan. Hän on valmistanut vuoden aikanan 140 soivaa tuohitorvea ja lukuisia tuohikoruja. Aivan kuten kuikat viestivät toisilleen järven eri laidoille, saattaa kesäillassa erottaa tuohitorvien merkkiääniä, joihin vastaus löytyy vastarannalta. Ääntely ei kuitenkaan ole kuikan sointuvaa melodiaa vaan pikemminkin härkälinnun örähdyksiä. Yhteistä molemmille on  niiden välittämä elämän viestit. Emme ole yksin.

Pentti Liehu kylätaiteen ympäröimänä

 

Pentti Liehu on myös taitava hämäläisen puuaidan pystyttäjä. Näitä aitoja on pihapiiriä rajaamassa esimerkiksi Touhalan ja Vehkajärven koulun pihassa. Aplodin lisäksi Pentti Liehulle luovutettiin kylätaiteilija Pirkko Mattilan teos ”Ukkopilli”, joka on varustettu tuohitorvella.

 

Vehkajärven kylätaidetoimikunta pyrkii kannustamaan kyläläisiä omaehtoisiin kulttuuritekoihin ja huomaamaan ympärillä olevat arkiset kulttuuriteot, jotka rikastavat elämää.

Kylätaidetoimikunta on vapaa ryhmittymä, jolla ei ole sidoksia mihinkään muuhun järjestöön kuin Suomen kylätaidetoimikuntien liittoon. Kylätaidetoimikunta kouluttaa ja tukee kylätaiteilijoita löytämään luovuutensa ja toteuttamaan omaa luovuuttaan kyläyhteisön elämän vilkastuttamiseksi.

Kylätaiteilun aika on arkiaskareiden jälkeen.