Mansikkajuhlien perinteitä ja tätä päivää

Vehkajärven kyläkirja tietää kertoa Mansikkajuhlista seuraavaa:

”Mansikkajuhlien alkuperä on historian hämärässä, se juontaa alkunsa Vehkajärven ns. mansikkamarkkinoista, jotka lienevät saaneet nimensä ajankohdan mukaan. Silloin on Vehkajärvelle kokoontunut paljon kansaa lähiympäristöstä ja kauempaakin, perimätieto kertoo jopa tuhansista ihmisistä, jotka saapuivat jo lauantai-iltana paikkakunnalle, yleensä sukulaistaloihin, kävivät sunnuntaiaamuna jumalanpalveluksessa, kansoittivat sen jälkeen ostaen ja myyden erilaisia tuotteita tai vain muuten ystäviä ja tuttavia tapaillen. Vehkajärven nuorisoseura alkoi sitten elvyttää vanhaa perinnettä ja järjestää mansikkajuhlia perinteisenä markkinapyhänä, joka oli heinäkuun toinen sunnuntai, koska tällöin metsämansikoiden sato oli parhaimmillaan, niitä kun oli siihen aikaan niin runsaasti, että niitä riitti juhlissakin myytäväksi. Nykyään myydään viljeltyjä mansikoita ja aina niitä on riittänyt huonompanakin satovuonna sentään myyntiinkin.”

Mansikkajuhlat 1920-luvulla. Kuva: Kyösti Anttila
Mansikkajuhlat 1920-luvulla, jolloin niitä vietettiin kylän ”keskustassa”. Kuva: Kyösti Anttila

Sittemmin Mansikkajuhlien ajankohdaksi on vakiintunut heinäkuun ensimmäinen sunnuntai ja pitopaikaksi Touhula. Ohjelma on ollut jo vuosikausia suunnilleen sama: on näytelmä ja muuta kulttuuriohjelmaa, arpajaiset, lähinnä perheen pikkuväelle suunnatut urheilukilpailut Touhulan kentällä ja illalla vielä tanssit. Välissä on tietysti nautittu kahvia, pullaa ja makkaraa. Yhä edelleen tarjolla on myös mansikoita. Aiemmin järjestettiin tiistai-iltaisin vielä rääppiäistanssit, mutta nyttemmin niistä on talkooresurssien puutteen ja kesätapahtumien ylitarjonnan vuoksi luovuttu.

Tänä vuonna Mansikkajuhlat vietetään siis ensi sunnuntaina, 3.7.2016. Päiväjuhla alkaa klo 13 komedianäytelmällä Harmaat pantterit. Käpyhovin vanhainkodissa alkaa uusi aika, kun johtaja jää varhaiselle sairauseläkkeelle. Syntyy monenlaisia törmäyksiä, kun eri sukupolvet, sukupuolet, persoonat, kielet, kulttuurit, musiikkityylit ja hoitoteoriat kohtaavat. Näissä kohtaamisissa vapautuu Käpyhoviin uutta, positiivista energiaa. Näytelmää siivittää Kusti Vuorisen Vehkajärven Teatterille säveltämä ja soittama teemamusiikki. Näytelmän ohjaa Janne Salminen.

Näytelmän väliajalla on tarjolla kahvia, virvokkeita ja arpoja. Väliaikatarjoilut voi varata jo ennen näytöksen alkua Touhulan pihan kahvikatoksesta, näin kahvittelu sujuu joutuisammin. Arpajaisissa on hyvät palkinnot, kuten aina! Urheilijat kirmaavat Touhulan kentälle pienimmistä alkaen n. klo 15.30. Välillä voi käydä vetäisemässä iltapäivänokoset kotosalla, että jaksaa illan vielä tanssia klo 20 alkaen. Klo 21 opetellaan rivitanssin kiemuroita. Myös illalla voi nauttia kahvion antimista, ja tietysti ensiluokkaisesta vehkajärkisestä seurasta!

Vanhan vehkajärkisen sanonnan mukaan ”Jos ei yhtään naurata, niin vietä Mansikkajuhlien ja Rääppiäisten välinen aika Vehkajärvellä, niin sitten kyllä jo naurattaa.” (varsinkin, koska seuraavien rääppiäisten ajankohta ei ole vielä tiedossa, toim.huom)

Lisätietoa Harmaista Panttereista ja muut kesän esityspäivät löytyvät Vehkajärven Sanomien aiemmasta jutusta.

Tervetuloa hauskanpitoon Touhulaan!

Print Friendly, PDF & Email

Author: Memmu