Kummalliset naapurit

Naapurimme Kuhmoisten harrastajateatteri on taas tehnyt rohkean valinnan talvinäytelmäksi. Pekka Linnanmäen kirjoittamaa näytelmää Naapurit esitetään Kuhmolassa hiihtolomaviikkojen aikana. Vehkajärven näytelmäpiirin ystävät lähtivätkin suurella joukolla selvittämään, mitä naapurissa oikein näytellään.

Kuhmolassa 2014 kut

Pekka Linnanmäki on oivaltanut suomalaisen elämäntavan tavallista tallaajaa syvemmin. Muutoin ei voi luoda niin osuvaa kuvausta suusrten ikäluokkien elämänkaaresta.  Keskeistä on kyvyttömyys kyseenalaistaa omaa eläämää. Suhde naapuriin on elintärkeä. Halu nähdä ja arvioida naapurin elämää samaan aikaan kun kaikin keinoin salataan ja peitetään oma elämä muiden arvioinneilta on tragikoomista seurattavaa. Suurten ikäluokkien kiintyminen tavaraan ihmissuhteiden kehittämisen sijaan aiheuttaa varmaan monelle piston ihon alle. Toivottavasti pisto osuu useimmille sydämeen kuin takapuoleen.

Haastavinta näytelmässä oli seurata Helgen (Seppo Joensuu) mielenliikkeitä. Toisaalta se oli myös helpointa, jos vähänkin muistaa elämän aikana vastaan tulleita mieshahmoja. Kun Helge pääasiallisesti kuuntelee Helga vaimon (Liisa Kuusinen) puhetulvaa on selvää, että Helgen omassa sanavarastossa tunnetilaa kuvaataan mielen kiihtyessä yksinkertaisilla ja ytimekkäillä voimasanoilla.  Näyttämöllä oli suomalainen mies, joka oli sopeutunut sen kummemmin ajattelamatta vallitsevaan normiin. Seppo Joensuu tulkitsi miehen tuskaa varsin osuvasti. Hän sai myös Vehkajärven näytelmäpiirin ystävien kannustuskukat.

Kuhmola 2014 kut

Suosittelen ryntäämään naapuriin katsomaan teatteria. Osaammepa sitten taas asettaa omat tavoitteemme suraan sydämeen.