Vehkajärven näytelmäryhmä palaa Agapetukseen

hilman_paivat

Vehkajärven Touhulan teatterin tulevan kesän näytelmäkirjailija on Yrjö Soini, paremmin tunnettu nimimerkillä Agapetus. Tietyssä mielessä palataan viattoman huumorin taitajaan, palataan ajassa 1930-luvulle ja paikassa suomalaiseen kaupunkimiljööseen. Agapetuksen tuotannosta olemme esittäneet vuosikymmenten aikana näytelmät: ” Olenko minä tullut haaremiin?”, ”Onnellinen Sakari” , ”Viisi vekkulia” ja ”Syntipukki”. Viime mainittu on ollut ohjelmistossa kahdesti, ja se on ylivoimaisesti eniten esittämämme näytelmä sekä esityskerroilla että yleisömäärällä mitaten. Ensimmäinen esityskausi sijoittui 1960-luvun alkuun ja jälkimmäinen vuosiin 1995 96. Veimme tuon esityksen valtameren yli Floridaan.

Yrjö Soini ( 1896 1975 ) ei hakeutunut vakaviin jatko-opintoihin ylioppilaaksi tulon jälkeen. Kuitenkin hänelle siunaantui vastuullisia tehtäviä jo nuorena, sillä hän ehti olla Prahassa varakonsulina , sanomalehtiopin opettajana Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa ja Suomen Matkailijayhdistyksen toimitusjohtajana 14 vuoden ajan. Varmaan hän näistäkin kontakteista sai meheviä aiheita näytelmiinsä ja proosaansa.

Vehkajärven Näytelmäpiiri valitsi Agapetuksen laajasta tuotannosta vuonna 1936 ilmestyneen näytelmän ”Hilmanpäivät”. Arvostetun osuuskaupanhoitajan rouva viettää alussa toki nimipäiviään näyttävästi ajan hengen mukaisesti pikkuporvareiden liehitellessä ympärillään, mutta pian huomion vie paikkakunnalla syttynyt tulipalo, jonka sammuttamiseen tämä sama joukko osallistuu VPK-_aatteen innoittamina. Miten ihmiset käyttäytyvät erilaisissa tilanteissa? Tulipalon jatkumiselle on oivat edellytykset. Ammattitaitoisia auktoriteetin omaavia johtajia ei löydy. Entä vesi? Miten sammuttaa, kun ei ole vettä? Eikä pelkkä vesikään auttaisi. Ei ole ruuttaa, kaiken sammuttamistaiteen konkreettisinta välinettä. On tapahtunut tietokatkos, väärinymmärrys, inhimillisen elämän polku on kohdannut Murphyn lain. Jossain vaiheessa ohitetaan kulminaatiopiste: enää ei kannata sammuttaa. On helpompi raivata tuhkaksi palanutta omaisuutta kuin puolittain pystyssä sojottavia nokisia seiniä! Onneksi on vakuutus!

Tällaisessa elämän kuohussa paikkakunnalla tapahtuu toki elämälle myönteisiäkin asioita. Asiat palaavat oikeille urilleen vähin erin, ja sammuttamistekniikan huikea uutuus, moottoriruutta , tuo tälle paikkakunnalle kipinän verran toivoa ( ja arvovaltaa ) .

Teatteritapaamisiin ensi suvena!

-epe-

Esitykset Touhulassa kesällä 2014:

su 06.07. klo 13, pe 11.07. klo 19, su 13.07. klo 19, pe 29.08.klo 22, su 31.08. klo 13

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin