Polkupyörällä Pajulaan

Menneen kesän kylien välisen tapahtumien kohokohtia oli polkupyöräretki Vehkajärveltä Kuhmoisiin kaikkine oheistoimintoineen. Kyseisen retken järjestämiseksi oli nähty paljon vaivaa. Kun myös sää oli suosiollinen, pyöräilijät saivat  hienon kokemuksen.

Kuhmoisiin poljettiin Sibelius mielessä. Sibeliuksen lisäksi retkellä perehdyttiin kirkollisiin ja perinteitä huokuviin kohteisiin. Yksityiskohtia Kuhmoisten retkestä voi lukea Vehkajärven Sanomien uutisesta ja Kangasalan Sanomien Maatiainen -blogista.

Innostuin onnistuneesta retkestä ja ajattelin jo viime kesänä järjestää ohjatun pyöräilyn Pajulanlenkille. Kesä kuitenkin meni. Ajatus jäi. IMG_0106

Pyöräretkelle lähtisimme 325-tieltä erkaantumista osoittavan Pajula 6 -kyltin lähituntumasta. Kohteita voisivat olla Plevnan talo, Lamminharju, Egyptinkorven asutustilojen historia, kirjailija Veikko Pitkämäki/taiteilija Jorma Pitkämäki, Pajulan järvi/kylän yhteisranta, Sipilän niitty, pankkirosvojen pakoreitti/piilopaikka (Op, -90 -luvun lopulla), Poltin tila (perhetragedia -60 -luvun alussa), kylän raitti, Kissamäki, entiset kaupat, entinen koulu, arboretum ja kaupungin raja.

IMG_0113

Pajulanlenkki on mäkinen ja mutkainen, kuten ovat ihmisten elämänvaiheetkin. Iloa, surua, hämmennystä, huumoria, sisua, kekseliäisyyttä, tahtoa ja luopumista, pientä ja isoa. Pajulanlenkillä polkiessa voi eläytyä menneiden vuosikymmenten pienviljelijäväestön elämänmenoon. Yhtä hyvin pyöräretkellä näkee Pajulan kylän nykytilan eli vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden yhteiselon.

Vehkajärven Sanomien lukijoiden pyöräretkeen Pajulaan voi vaikuttaa. Mikä olisi hyvä ajankohta? Viikonpäivä? Miten tilataan aurinkoinen sää tai pilvipouta?

Mielipiteitänne odottaen, Liisa.  liisa.h.alanko@gmail.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Polkupyörällä Pajulaan

 1. Tosi hyvä juttu. Kuulostaa erinomaiselta kotiseuturetkeltä varsinkin kun retken vetäjä elää maisemassa, josta välittää muutakin kuin maisemaa. Odotettavissa aikamoinen kulttuuripläjäys. Ajankohdaksi suosisin lesän lomakautta, arkipäivää.

  Osalle ryhmää suosittelisin paluumatkaksi Pajulanjärven kiertoa. osa matkaa kulkee pusikoiden läpi, mutta reitti lienee kuitenkin vielä hahmotettavissa. Tulisi samaan syssyyn koettua Taka Pajulan maisemat ja koettua entisajan Mattilankylän koulumatka. Aina ei siis yhteiskunnallinen kehitys ole merkinnyt takapakkia.

 2. Hyvä idea tuo paluumatka Mattilankylän kautta. Tuohon reittiin tarvitaan opas, jolla on kokemusta kyseisestä koulumatkasta.
  Mukavaa, jos joku haastattelisi etukäteen Taka-Pajulasta koulua käyneitä. Voisimme eläytyä syvemmin.
  Käsittääkseni jotkut yöpyivät toisinaan Pajulan taloissa.
  Myös Holman kulmalta oli aika matka kouluun.
  Materiaalin keruu retkeä varten on jo alkanut…

 3. Tulee mieleen yksi Anja joka kävi kouluaan Pajulassa. Metsän poikki menivät, eikä silloin ollut katuvaloista tietoakaan. Anja muuten saattaapi tietää pari muutakin samaa reittiä kulkenutta ; )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Päivitä uusi varmennus (CAPTCHA) painikkeesta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.