Pitsikatiokonsepti kehitetty Vehkajärvellä

Pitsikatio konsepti on kotikutoinen tapa kerätä perinnettä ja dokumentoida sitä. Konseptissa keskitytään dokumentoitavan esineen kulttuuriarvoihin. Pitsikatiossa dokumentoidaan yhtä tuotealuetta kerrallaan hahmottamalla myös kohteen sekä tuotteen luojan tarina. Dokumentoinnissa käytetään samaan aikaan useaa digitaalista tallennustapaa. Konseptin ensimmäisenä aihealueena ovat pitsit.

IMG_7539kut IMG_7533kut

Pitseillä on teknisen käsityötaituruuden ohella myös tosi jännittäviä tarinoita. Myös pitsin tekijät ovat tarinan arvoisia.

Pitsikatio tilaisuudet pidetään Touhulassa kahtena perjantaina. Ensimmäinen tilaisuus on toukokuun 24 päivä ja toinen kesäkuun 14 päivä. Molemmat tilaisuudet alkavat kello 17.00. Suomen pitsinnyplääjät ry osallistuu tilaisuuksiin arvioimalla pitsejä pitsin nyplääjien näkökulmasta. Keskusteluissa saadaan arvioita pitsien tyylisuunnista, tekotavoista, nypläysten vaikeusasteista ja yleisyydestä.

Keskustelut tulevat tietenkin rönsyilemään jopa pitsikaattioden tasolle, joita voidaan soittaa tilaisuudessa tarinoiden kevennyksenä Touhulan uudella pianolla.

Monialaisen konseptin takana ovat Vehkajärven Nuorisoseuran digipiirin, Vehkajärven kylätaidetoimikunnan, vehkajärven näytelmäpiirin ystävien ja Osuuskunta Ryppyotsan yhteistyö kulttuurin merkityksen korostamiseksi ihmisten arjessa.

Mukaan pääsee yksinkertaisesti tulemalla mukaan tilaisuuksiin pitsien kera.  Tervetuloa yllättymään.

Print Friendly, PDF & Email

Author: Jorma