Kirkkoharju-kävely, kartat ja paikat

Edellisessä asiaa käsittelevässä artikkelissa oli ote Kalmbergin kartastosta. Siihen on myös merkitty kunnan raja. Kummallista on, että Pajula ja Vehkajärvi näyttäisivät muodostavan oman kunnan. Aivan niin asiat eivät olleet, vaan kyseiset kylät kuuluivat Sahalahden kuntaan. Matkaa kuntakeskukseen oli siis aika lailla, kirkkomatkatkin olivat hankalia. Asialle piti tehdä jotain. Niinpä Pajulan ja Vehkajärven kyläläiset rakensivat oman kirkon vuonna 1841, sen viereen kellotapulin, hautausmaan ja lainajyvästön vuonna 1869. Kylästä muodostui varsin itsenäinen. Sellaisena se on pysynytkin. Koulu rakennettiin vuonna 1907, rakentajana Robert Virtanen, Lepooni siirrettiin nykyiselle paikalleen 1904 Ala-Raukolasta (Järvi-Raukola). Kun August Raukola puolisoineen lahjoitti Lepoonin seurakunnallista toimintaa varten kyläläisille, piti virallisestikin perustaa rukoushuonekunta. Valtioneuvoston päätös asiasta on vuodelta 1921.
Otetaanpas sitten seuraava kartta tarkasteluun. Se on noin vuodelta 1900. Klikkaa suurentaaksesi.
kylä1900
Pajulan kylästä Vehkajärven kirkkoon oli silloin helpointa kulkea Pajulanjärveä pitkin. Mainittakoon, ettei nykyistä Pajulantietä silloin vielä ollut olemassakaan. Kartassa näkyy tie, joka kulkee harjun pohjoispäästä Leponiemestä harjun länsilaitaa kirkonmäelle. Se lienee ollut kirkkotienä silloin. Harjun päällä oleva polku oli myös suosittu kulkutie kesäisin.
Mainittakoon, että 26.2.1918 punaisten joukkojen perääntymistie oli myös tämä polku, ja perääntyminen jatkui Pajulanjärven yli heille turvallisemmalle alueelle.
Harjua on käytetty vuosien saatossa moneen eri tarkoitukseen. Siellä oli koululaisten hiihtolatu ja kaksikin hyppyrimäkeä. Pallokenttä oli Lepoonin takana. Kesäisin harju oli koulun ja muidenkin lehmien laitumena, koulullahan oli ennen oma navettakin.
Metsiä on hyödynnetty, niinkuin myös soravaroja. Peltoviljelyä on ollut harjun molemmin puolin. Vehkajärvellä on harjoitettu harvinaista osakeyhtiömuotoista maataloutta, kun Näppilä ja Järvi-Raukola muodostivat “Vehkajärven kartano” Oy:n noin vuosina 1915 – 1920.
Siis katsokaamme harju omin silmin. Maisematkin ovat hienot. Tein kartan, jossa on merkitty reitti ja harjun rakennuksia. Linkki siihen:http://www.bing.com/maps/?v=2&cp=61.517481~24.823603&lvl=15&sty=h&cid=9DE76980EA567139!40804
Palataan asiaan sitten lauantaina. Tervetuloa!

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 136 muutakin!