Hyvinvointijohtaja Halonen Olohuoneella: “Pidä kiinni yhteisöllisyydestä”

Kangasalan hyvinvointipäällikkö Kati Halonen vieraili Olohuoneella keskiviikkona 7.3.

Vehkajärvellä juhlittiin marttojen Olohuoneen 1-vuotispäivää 45 hengen voimin.

Kati Halonen seisomassa, yleisö kuuntelee keskittyneesti.
Kati Halonen, Marja Korjus ja Hilkka Nieminen, Kyösti Kettula käsi poskella.
Anja Karppi (martta).
Olohuoneen 1-vuotisjuhla. Viisi täytekakkua + gluteeniton.

 

Aluksi Halonen kertoi omasta taustastaan. Hän on kotoisin Siikaisilta ja maataloustyöt ovat tuttuja, esimerkiksi lehmien lypsäminen. Halosen työurasta iso siivu on vierähtänyt opetusalalla.

Halonen pohdiskeli sote-uudistusta ja kuntien roolia maakuntamallissa. Tulevaisuus on vielä hämärän peitossa ja tällä hetkellä kunnissa vallitsee epätietoisuuden tila.

Sosiaali- ja terveyspuolen hallinto ja palveluiden järjestäminen siirtyvät maakunnalle, mutta kyllä kuntiin silti hommia jää, Halonen kertoi.

-Sairaat hoidetaan kaupunginsairaalassa.

Kahvipöytäkeskustelua.

 

Halonen pitää tärkeänä, että Kangasala on mukana neuvottelemassa kuntien ja maakunnan rooleista. Toimintatapoja on paljon ja asioita tehdään erilailla, mutta silti yhtä oikein.

Kangasalla on perustettu hyvinvointityöryhmä, jolla on kolme alaryhmää ikäluokkien mukaan: lapset/nuoret, työikäiset/aikuiset ja ikäihmiset. Työryhmissä on mukana viranhaltijoita sekä järjestöjen ja yhdistysten edustajia. Kuhmalahdelta Arja Marttala vaikuttaa ikäihmisten työryhmässä.

Ikäluokkien tarpeet vaihtelevat elämäntilanteiden mukaan. Ryhmissä mietitään yhdessä mitä itse tehdään itsellemme eikä odoteta mitä joku muu tekee.

Halonen korosti, että ihmiset itse tekevät hyvinvoinnin, kunta ei sitä tee. Ihmiset päättävät mitä haluavat tehdä, mitä näkevät tärkeäksi ja mikä heille itselle sopii. Niillä asiat ovat paremmin, jotka näkevät toisiaan ja jotka tekevät yhdessä.

-Pidä kiinni yhteisöllisyydestä.

Vanha koulukuva kiinnosti.

 

Halosen mukaan tavoitteena on se, että ihmiset jaksaisivat omassa arjessaan mahdollisimman hyvin ja hyvällä mielellä. Lasten ongelmien ehkäisy ja vanhusten yksinäisyys nousevat Halosen mielestä esille kipukohtina, joihin tulisi löytää ratkaisu.

Miten Suomi jaksaa? on Halosen mielestä tärkeä kysymys. Ikäluokkien pieneneminen, ympäristökysymykset ja kestävä kehitys pohdituttavat niin Halosta kuin muitakin päättäjiä.

-Suomi ja Kangasala jaksavat hyvin samoilla menetelmillä kuin millä Suomi on aikanaan nostettu hyvinvointivaltioksi. Yhdessä tekemisellä on merkitystä.

Olavi Blåstedt

 

Lopuksi Olohuoneella kävijät saivat esittää kysymyksiä Haloselle ja lähettää terveisiä Kangasalan päättäjille. Vahvimpana viestinä nousi esiin halu säilyttää koulu kyläläisten käytössä.

-Koulu on tärkeä kokoontumispaikka, muita paikkoja ei ole. Vehkajärvi on kaukana kaikesta ja toiminta on luotava itse. Olemme aktiivisia toimijoita.

Kyläläiset kiittivät Halosta vierailusta ja pitivät tärkeänä, että hyvinvointipäällikkö (tuleva hyvinvointijohtaja) tutustui kylään ja kyläläisiin.

Esko Vainiolla oli mukana mustavalkokuvia vehkajärveläisistä. Päivi Korpinen, Anja Karppi, Raija Toivonen, Olavi Blåstedt, Liisa Alanko, Esko Vainio ja Sari Vainio.
Tutkimista riitti.
Esko Vainion kuva Touhulasta.
Patalappuja on valmistettu innolla ja se on hienoa.
Tehdään erilailla, mutta yhtä oikein.
Liisa voitti muurinpohjalettupannun, jonka lahjoittivat Sinikka ja Antero Toivonen. Kesällä paistetaan lettuja!!
Vehkajärvi-Pajula ystävänpäiväkorttia tutkittiin joka pöydässä. Esko Vainio, Jukka Vainio, Kivimaan pariskunta, Antero Toivonen ja Rainer Juvinmaa, selin Sirkka Juvinmaa.
Elina Nordlund, Ritva Nieminen ja Hannu Nieminen.
Kortintekijä Liisa. Anne Ahola ja Niemiset.
Hilkka ja Kimmo Nieminen, Olli Riihimäki, Anne Ahola ja Seppo Parkkila. Taustalla Liisa.

 

Jutun kuvat: Juha Jäntti

 

 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Sen on tilannut jo 136 muutakin!